0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Как правилно да се грижите за детските апрески

Цената на качествените апрески, изработени с помощта на специалните мембранни материали, прави тяхното закупуване рационално, но и някакси ни се иска тяхната по-продължителна експлоатация. За да удължите възможно най-дълго срока им на използване и да направите носенето им максимално комфортно за детето, трябва да се грижите правилно за тях.

За да разберете на какво се основават по-долу описаните препоръки, е достатъчно да си припомним принципа на мембраната. Накратко – изпаряването на влагата, излъчвана от тялото, прониква през мембраната и се натрупва в слой-абсорбент. Оттам влагата се изпарява частично през материала на повърхността на апреските и частично през мембраната, преминавайки обратно. Последното е най-добре да се случи в момент, в който апреските не се носят.

Ежедневно, след всяко обуване, апреските трябва да се изсушат отвътре. Това в никакъв случай не бива да става с помощта на отоплителен уред или друг източник на топлина. Няма да има голяма полза, а и използваните при изработката материали могат да се повредят. Най-разумно е да натъпчете апреските със смачкан вестник и да ги оставите за една нощ на сухо и добре проветриво място. По време на сушенето е необходимо да извадите стелката.

Мембранната технология предполага, че частично (макар и много ограничено) влагата трябва да се изпарява през външната обвивка на апреските. Това обяснява факта, че при подобни обувки често се използва набук или текстил като материал за направата на външната част. От друга страна, техните възможности да пропускат въздух и влага силно намаляват, ако повърхността е замърсена или мокра. При това, тези процеси са взаимносвързани. Събраният на повърхността прах поема влагата, включително и тази, която се изпарява от апреските, образувайки тънък слой от мръсотия. Известно е, че маслените субстанции не само запушват порите на материалите, но и активно привличат прах. В допълнение – замърсяванията могат да съдържат химически активни вещества, които имат опустошително въздействие върху материалите. Следователно, повърхността на апреските трябва да се поддържа чиста и суха.

За обща профилактика следва всеки ден, веднага след като детето се събуе, да измиете апреските с хладка вода под чешмата, почиствайки повърхността с помощта на четка с косми. Ако материалът е набук, след изсъхването трябва да го изчеткате със специална гумена четка. Задължително е да не използвате абразивни почистващи средства и материали за набука – те ще повредят повърхността на кожата.

Въпреки всичко – веднъж на всеки месец и половина или два, а в някои особени случаи – един път на три седмици, трябва да почиствате основно, обработвайки по специален начин повърхността на апреските. За да измиете качествено кожените и текстилни участъци, а също така и шевовете и местата на съединяване, трябва да използвате детски сапун и четка. Не бива да използвате домашен сапун, понеже киселинността му е доста силна, което може да предизвика пресушаване на кожените материали. Повярвайте – ще се изненадате как привидно чистите Ви обувки ще превърнат бялата пяна в жълтеникаво-кафява на цвят субстанция. Ефектните кожи с косъм и текстилът имат нужда от особено старателно почистване.

След като отмиете целия сапун идва време за специалната обработка. За това са Ви нужни аксесоари, съдържащи водоотблъскващи и регенериращи кожата съставки. Уверете се, че в описанието е указано, че могат да се прилагат върху мембранни материали. Средството трябва да се избира в съответствие с материала, от който са изработени апреските. Ако са кожени, трябва да имате предвид и цвета на кожата, тъй като някои средства съдържат специални регенериращи цвета добавки.

За гладка, грапава и груба кожа се прилагат вещества на водна основа. За набук и текстил се използват аерозоли. Следвайте стриктно инструкциите, указани на опаковката – някои средства се нанасят на влажни, а други – върху сухи повърхности. Смазките трябва да се втриват, колкото е възможно по-старателно, а аерозолното третиране обикновено се извършва по следния начин – преди да нанесете спрея почистете повърхността с четка, за да изправите косъмчетата на кожата и те да не са залепнали за повърхността на кожата и след това пръскайте с флакона. Този метод на почистване се прилага и при кожите с космен ефект.

Не забравяте, че запазването на сухотата на повърхността на мембраната е едно от условията за функциониране на системата за вентилация на апреските.

Почистването на апреските трябва да става и отвътре, въпреки че това не бива да се случва чак толкова често – например, след три-четири месеца активно носене при неблагоприятни условия. Следва да отчетете, че след такава процедура апреските ще съхнат много дълго – около седмица. Така че това трябва да се планира предварително.

Започнете със стелките. Стелките, изработени от синтетичен материал, можете да миете в леген с четка и детски сапун. Бъдете внимателни в областите по края на стелката, където текстилната повърхност е прикрепена към основата. Този процес не бива да продължава много дълго. Колкото по-малко време стелката е мокра, толкова по-добре. За финал изплакнете стелката под течаща вода, но не я изстисквайте. Стелките от корк се почистват с влажна мека четка. По време на сушенето стелките не трябва да се подлагат на висока температура, защото ще се деформират, а текстилната им повърхност може да се отлепи. Най-добре ги сушете на добре проветриво място.

                                                                       

Сега е ред на апреските

Премахнете връзките предварително, за да не ограничават достъпа до вътрешността на апреските. Започнете с повърхността, разположена под стелката. Внимателно я почистете с влажна малка четка. Отстранете всяко натрупване на мръсотия. На този етап можете да не бъдете много деликатни – търкайте силно. На финала премахнете всички замърсявания. Свободното пространство във вътрешността на апреските е малко, така че можете да използвате четка за зъби, която с малко усилия ще се превърне в прекрасна четка за пране на обувки. За целта нагрейте главата на стара четка за зъби и я огънете на 45 градуса. Това ще позволи по-лесното ѝ проникване във вътрешността на апреските.

След това огледайте подплатата. При продължително носене по нейната повърхност се обазуват малки топченца – заваляни частички мръсотия, пот и влакна. С времето тези топченца стават много твърди и могат да изиграят ролята на абразив, както за подплатата, така и за крака. За да ги премахнете, внимателно изтъркайте с влажна кърпа. Ако те не се отделят, най-добре да ги отскубнете внимателно, с помощта на пинсета. Не бързайте, внимателно премахнете топченцата едно по едно.

Най-накрая е време да почистите цялата подплата. Внимателно изтъркайте нейната повърхност отначало с влажна , а после със суха памучна кърпа.

След почистването и обработката на апреските ги поставете да съхнат на добре проветриво място, но в никакъв случай в близост до отоплителни уреди. Много подходящ за целта е въздушният поток, създаден от вентилатор, затова ако имате такъв би било подходящо да го използвате. За да ускорите изсъхването, натъпчете вътре вестникарска хартия и я подменяйте един път дневно.

Ако следвате гореописаните съвети, ще удължите срока за експлоатация и хубавия външен вид на апреските на Вашето дете.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.