0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Грижа за обувките от естествена кожа

Мнозина смятат, че закупуването на супер скъпи и надявайки се качествени обувки от естествена кожа в магазините на световно известни марки ги застрахова от кратката и неефективна употреба на обещаващите нови придобивки. Но това изобщо не е вярно. Устойчивостта на износване, функционалността и удобството на всяка обувка се определят не само от внушителната цифра на етикета с цената и престижната марка върху самия продукт, но и от правилната грижа за тях. Основните критерии за такава грижа са постоянството и адекватността на прилаганите аксесоари за обувки.

Предлагаме Ви да се въоръжите с полезна информация, която е предназначена да направи Вашето „сътрудничество“ с един или друг чифт обувки дълго и ползотворно!

Избор на козметика за обувки

Моля не икономисвайте от такива средства, освен ако не искате черните обувки на детето Ви изведнъж да позеленеят! Експертите смятат, че разходите за козметични продукти трябва да са 10% от стойността на обувките, за които са преназначени.

На българския пазар съществуват редица производители на продукти за грижа за обувките, които са спечелили доверието на клиентите. Важно е да изберете подходящите средства и инструменти, които са предназначени за кожени изделия и разрешават различни проблеми, свързани с грижите за обувките. Ето и техните характеристики:

  • Почистваща пяна или шампоан – премахват петна, мръсотия, водно-солеви разтвори, често възстановяват цвета на обувките.
  • Кремове и емулсии, освежители и възстановители на цвета – осигуряват цялостна грижа за обувките. Биват прозрачни и цветни – възстановяващи цвета на обувките. Съвременният асортимент позволява да намерите и най-фините цветови нюанси.
  • Полиращи средства – придават блясък и защитават от вода.
  • Импрегнатори, които отблъскват вода, мръсотия и солеви разтвори.

Средства, помагащи разрешаването на редица специфични проблеми: освежаващи и антибактериални дезодоранти, омекотители и средства за отпускане на кожата, спрейове, които предпазват чорапите от оцветяване и други.

Преди да пристъпите към покупка следва да се запознаете със състава на тези продукти. Восъкът придава на кожата блясък и я защитава от външни въздействия. Маслата подхранват и възстановяват свежия вид. Силиконите полират, създават допълнителен защитен слой. Разредителите (газ, вода, алкохол) почистват обувките от прах и мръсотия. Флуорокарбоновите смоли имат водоотблъскващ ефект. Имайте предвид, че летните обувки предпочитат средства на основата на силикон и разредители, тоест течни кремове, аерозоли, гъбички за обувки и други. През зимата е желателно да се използват по-мазни кремове (вакси) на основата на масла, восъци, мазнини, осигуряващи по-интензивни грижи.

Инвентар

Основният инструмент за грижа за кожени обувки – това е класическата четка за почистване и полиране (може да бъде изкуствена, но по-добре да е от естествен косъм – те са по-деликатни). За нанасянето на кремове може да Ви потрябва четка с удобна дръжка. Твърдостта на косъма зависи от кожата: за гладки, нежни кожи трябва да се купуват щадящи четки. При почистването и обработката на обувките би могла да Ви бъде полезна и специална кърпичка, полираща салфетка и гъбичка за обувки (такива гъби има в повечето кремове за обувки). При избора на подходящите аксесоари препоръчваме да закупувате продукти само на водещи фирми производители. Некачествените четки и гъбички могат да оставят следи и драскотини, да не успяват да се справят със замърсяванията и да Ви предоставят най-неочаквани изненади.

Правила за правилната грижа за обувките от естествена кожа

Кожените обувки следва да се почистват винаги след като детето ги събуе, при това един път седмично трябва да се извършват по-сериозни процедури, насочени към запазването на цялостта и външния вид, поддържането на водоотблъскващите и дишащи свойства на обувката.

  • Измийте горната част на кожата с влажна кърпа, но не я мокрете силно. Във вода можете да разтворите специален шампоан за обувки. Другият вариант е да се възползвате от почистваща пяна. Търкайте внимателно – даже микроскопичните наранявания на повърхността могат да доведат до загубата на представителния вид на обувката.
  • Изчакайте обувките да изсъхнат по естествен начин. В никакъв случай не сушете обувките на радиатора, с помощта на сешоар или други електроуреди, в това число и в специалните сушилни. Това може да доведе до прекомерно изсъхване на кожата, до образуването на цепнатини, нарушаване формата и загуба на високотехнологичните свойства на обувката. Също така не се препоръчва да сушите кожените обувки на пряка слънчева светлина. За да ускорите процеса на съхнене, можете да напълните обувките със смачкан вестник, абсорбиращи дървени обтегачи или фиксатори, да сложите пакетчета със силикагел във вътрешността.
  • Нанесете дебел слой крем (крем-боя) или напръскайте обилно с аерозол. Оставете обувките за известно време и след това премахнете излишния крем със суха и чиста гъба или разнесете и полирайте с четка.
  • Старателно обработете с водоотблъскващ спрей или с препарат, отблъскващ мръсотията. През сухия сезон това може да се прави не ежеседмично, но не по-рядко от един път в месеца.
  • Полирайте с помощта на четка, кърпа или специална салфетка.

Всичко това ще помогне да съхраните поддържани и удобни любимите обувки на детето Ви за дълго време.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.