0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Грижа за обувките от изкуствена кожа

Днес технологиите отбелязват такъв напредък, че изкуствената кожа трудно се отличва от естествената. В грижата за обувките от изкуствена кожа присъстват познатите процедури: първо – почистване, второ – подсушаване, трето – нанасяне на вакса, и четвърто – полировка.

Освен традиционните по състав кремове и спрейове, призвани да подхранват връхния слой на обувките, съществуват и по-непознати продукти: почистващи препарати за обувки, специален сапун, средства, придаващи блясък или служещи за омекотяване и разтягане на обувките и, разбира се, дезодоранти.

Като говорим за препаратите е добре да се обърне внимание и на инструментите: четки с различна степен на твърдост, гъби, специални ластици и не на последно място - обувалки. Научете детето непременно да използва обувалката, когато слага обувките си, и никога да не ги събува, настъпвайки задния им край.

След разходка, особено в мокро и дъждовно време, обувките задължително трябва да се подсушат. Това важи и за горещините или след по-активна игра – според някои изследвания детските крачета отделят до 100 мл пот в денонощие! Обяснението се крие във факта, че малчуганите имат толкова потни жлези, колкото и възрастните, въпреки че стъпалата им са значително по-малки. Можете и сами да стигнете до очевидния извод: ако сте загрижени за хигиената и здравето на краката на вашето дете, ще осигурите няколко чифта обувки за всеки сезон, за да може да ги редува.

За изсушаването на обувките не трябва да се ползват никакви хитроумни приспособления, нито пък да се оставят обувките близо до парното или други отоплителни уреди.

Продължителното излагане на кожените обувки пред източници на топлина ги деформира необратимо – както формата, така и подметката и повърхността на кожата. Дори и най-висококачествените средства за грижа за обувките биха били безсилни в този случай. За да изсъхне добре чифт обувки, са необходими между 20 и 25 часа.

Обувките трябва да се сушат в сухи проветриви помещения със стайна температура. Първо се погрижете за стелката – извадете я. Ако е кожена, можете да я изтриете с влажно парцалче. Текстилната стелка измийте със сапун, а след това я сложете на парното.

За да се съхрани формата на обувките, в тях трябва да се сложи калъп, но ако не разполагате с такъв и намачкани вестници ще свършат работа. Хартията не само ще помогне за запазване на формата, но ще попие излишната влага отвътре. Ако малчуганът с удоволствие е шляпал в локвите и обувките са подгизнали, след известно време извадете първия комплект намачкани вестници и ги сменете с нови.

За съхранението на обувките също е най-добре да разполагате с калъп или с познатите стари вестници. Но преди да ги приберете в шкафа, уверете се, че сте ги почистили добре от прахта и калта. При по-сложните за достигане места, например, около шевовете, можете да използвате непотребна четка за зъби.

Остава да изсушите обувките, да ги обработите с вакса или спрей, да ги завиете в хартия или мека тъкан и да ги поставите в кутията, която предвидливата майка е запазила след покупката. Не забравяйте: никога не съхранявайте обувките в найлонови пликове – кожата трябва да диша и да се възползва от естественото ниво на влажност в помещението.

От най-ранно детство малкият джентълмен или младата дама трябва да разберат колко е важно да са спретнати. Това е не само похвално, но и задължително. Научете детето си как да се грижи за обувките си: обяснете му, че те вършат много важна работа – защитават крехките му краченца, украсяват ги и са верен спътник в игрите и увлекателните пътешествия. Именно затова децата трябва да се грижат за обувките си. Опитайте заедно да почистите детските обувки, намажете ги с вакса и ги полирайте, поставете ги до неудостоеният с подобна чест чифт и попитайте детето кои обувки би предпочело да носи – лъскавите, или мръсните? Кажете му колко тъжни са занемарените обувки и как и те мечтаят да са красиви.

Научете вашето дете да обича своите обувки и те непременно ще му отвърнат със взаимност.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.