0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Грижа за обувките от лачена кожа

Лачените обувки за деца никога няма да излязат от мода – те са толкова изискани, ефектни и придават празничност на всеки тоалет!

За съжаление, ако не се грижим правилно за лачените обувки на детето, те се съсипват много бързо, лакът се напуква, и обувките губят своята красота. Затова е важно не само да се полагат нужните грижи за лачените обувки, но и да научим детето да внимава как, къде и кога да ги носи.

Ако вече детето Ви е горд собственик на чифт лачени обувки, помнете – то не трябва да ги слага в най-големите жеги! При температури над 25 градуса по Целзий лачената повърхност се разтяга, губи първоначалната си форма и гъвкавост и започва леко да се напуква. Има и друга причина детето да избягва да слага лачените си обувки в най-горещите летни дни – краката му ще се изпотят, защото лачената кожа не пропуска добре въздуха и влагата. Така има риск от развитие на гъбична инфекция. А ако вече детето е имало гъбички, нека то да носи лачените си обувки колкото се може по-рядко.

Прекалено студените зимни дни също не са подходящи дребосъците да блеснат с лачените си обувки. При температури под 5 градуса по Целзий лакът се напуква и обувките ще придобият нелицеприятен вид.

Правилното носене на лачените обувки не е достатъчно. Вие и детето трябва да знаете и как да полагате грижи за тях. Никаква четка няма да съхрани красотата на гланцовата повърхност – за почистване и подсушаване използвайте единствено меки парцалчета. Препоръчвани тъкани са бархетът и вълната. След всяка разходка трябва да почиствате замърсените лачени обувки с влажна мека кърпа и след това да ги оставите да изсъхнат.

Никога не оставяйте лачените обувки да съхнат близо до отпоплителни тела, ако не искате повърхността им да се напука! Избягвайте както печката, така и парното. Помнете, че лакът не обича нито силните източници на топлина, нито прекалено сухият въздух. За да съхранят обувките формата си при сушене, пъхнете в тях дървен калъп. След това ги положете в проветриво сухо помещение без резки смени на температурите.

За детските лачени обувки се използват обичайните средства за грижа за обувките, с тази разлика, че нямате нужда от допълнителна импрегнация. Кожите с окраска металик или перлен цвят могат да се почистват със средства за поддържане на обувки и изделия от кожа с метален и перлен ефект. Нанесете внимателно с меко парцалче, след това полирайте докато обувките блеснат. Съществуват и „домашни способи” за грижа за лачените обувки. Може да ги почистите с мляко (най-подходящо е млякото с висока масленост). Има и други способи - след като измиете прахта и калта, изсушете обувките, разтрийте ги с лук и ги полирайте с мек бархетен или вълнен парцал.

За да лъснат като нови, носените дълго лачени обувки, намажете ги с яйчен белтък. Не забравяйте и да ги подхранвате с глицерин, вазелин или рициново масло.

Нанесете глицерина на повърхността с помощта на ватен тампон, изчакайте малко маслото да попие, и след 15-20 минути изтрийте излишния крем. След това лъснете обувките с меко парцалче.

Категорично забранено е използването на гъби, напоени със силикон, тъй като те повреждат лака. В краен случай можете да използвате подходяща по цвят възстановяваща вакса, като използвате за нанасянето й мека чиста материя.

Съхранение на лачените обувки

За да използва детето Ви лачените си обувки дълго, трябва да се полагат правилните грижи и при тяхното съхранение. Когато детето не ги ползва, ги приберете в специална картотена кутия с дупки, като преди това напълнете обувките със стари чорапи. Уплътнете пространстото между двете обувки с вата, или загърнете всяка от тях в специална опаковъчна хартия. Изключително важно е да „разделите” обувките, ако ги съхранявате в топло помещение или в горещо време – така лакът няма да се развали или слепне.

Ако следвате тези съвети, лачените обувки ще красят краката на детето Ви и ще му печелят одобрителни погледи. Не забравяйте, че не всички средства за грижа за кожените обувки са подходящи и за лачените. Преди да използвате който и да е препарат, прочетете внимателно инструкциите за употреба.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.