0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Грижа за обувките – най-ефективните съвременни продукти и народни рецепти

Гамата продукти за грижа за обувките, с които разполагат съвременните родители, е изключително разнообразна. Всички тези средства, обаче, могат да бъдат разделени условно на няколко категории.

Първата от тях са почистващите продукти – чрез тях се отстраняват замърсяванията и се подготвя кожата за последваща обработка с вакса или крем. Най-удобна за използване е специалната почистваща пяна за различни видове обувки.

Следваща категория са продуктите, подхранващи кожата – те допринасят за нейната пластичност. Най-съвременните средства са водоемулсионни на основата на восъка, а препаратите от по-старо поколение са на основата на мазнините.

Съществуват и препарати, които създават защитен слой на повърхността на кожата и й придават неустоим блясък. Чрез тази категория продукти ще предпазите обувките от водата, снега и солта, с която се посипват градските улици при заледяване. Специалните блестящи съставки позволяват обувките да лъснат без безкрайното и досадно полиране. За обувките от велур и набук се използват специални аерозоли.

Друга категория продукти са тези, възстновяващи цвета на кожата след по-дълга употреба. Удобните за ползване бои под формата на спрей проникват равномерно и дълбоко в кожата и гарантират надеждна и равномерна окраска.

Средствата за размекване на кожата помагат, ако по-твърдите части на обувката убиват на детето Ви. С тяхна помощ новите обувки най-лесно ще прилепнат към крачетата му.

Дезодориращите препарати се борят с неприятните миризми и прекратяват процесите на размножаване на микроорганизмите, които са техен източник. Освен аерозоли се предлагат и специални дезодориращи кърпички за еднократна употреба.

И въпреки че повечето хора най-съвестно мажат обувките си с вакса, малцина са тези, които могат да се похвалят, че разполагат с изчерпателна информация за видовете и свойствата на съвременните продукти за грижа за обувките.

Асортиментът е толкова разнообразен, че трудно можем да преценим качеството на предлаганите от една или друга фирма препарати. Но съществуват и народни средства за грижа за обувките, проверени от поколения и доказали ефективността си.

Какви са те?

Ако обувките са тесни на детето, можем да ги разтегнем като навлажним вътрешността им с одеколон и после детето ги обуе и походи малко с тях.

Напоените с кал обувки се мият с хладка вода, избърсват се внимателно, пълнят се с намачкани вестници и се оставят така няколко часа.

Изсъхналите след намокряне обувки навлажнете с топла вода, изтрийте внимателно, намажете с глицерин или рициново масло и уплътнете с намачкани вестници.

Неприятната миризма се премахва с помощта на водороден прекис (перхидрол). Перхидролът може да бъде заменен от разтвор на калиев перманганат или амонячен спирт.

Ако обувките имат нужда от дезинфекция, можете да използвате формалин – обработете с него вътрешната повърхност и приберете обувките в найлонов плик. Разбира се, преди да го обуете пак, ще трябва да ги проветрите добре.

Отстранете остатъците от боята за обувки с парцалче, натопено в бензин или терпентин.

Можете да почистите замърсени велурени обувки, като ги подържите над пара, а след това изтърквате със специална четка. По-сериозните замърсявания се премахват със сапунена вода, смесена с амонячен спирт.

За да почистите бели текстилни обувки, можете да използвате смес от прах за почистване на зъби, разтворена във вода.

Бялата кожа се мие със слаб сапунен разтвор или мляко.

Ако подметките ви скърцат като ходите, намажете ги с горещо ленено или рициново масло.

За да върнете „приличният вид” на четката за обувки, измийте я с вода, смесена с амонячен спирт.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.