0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Как да изберем маратонки за детето

По време на разходка децата играят, скачат, бягат. Ако едно малко детенце е толкова пълно с енергия, то какво остава за по-големите. Те просто не се спират. И това е прекрасно, понеже нашите деца се развиват и растат, те изучават заобикалящия ги свят. А ние трябва да се погрижим за тях, осигурявайки им всички условия, удобни и подходящи дрехи и най-важното – удобни обувки. Затова няма да ни се размине без покупката на маратонки.

Детските маратонки трябва да се избират по няколко признака:

Първо: Хубавите маратонки са леки, всичките им шевове са равни и прилежни. Задната част задължително трябва да бъде твърда. При покупката обърнете внимание на горния шев на петата – той задължително трябва да бъде мек.

Второ: Маратонките трябва да бъдат еластични, а вдлъбнатините, които се образуват при ходене върху подметката трябва бързо да изчезват.

Трето: Препоръчваме Ви закупуването на маратонки с връзки, понеже те по-добре фиксират крака на детето, особено високите модели. Маратонките с велкро лепенки са безспорно по-удобни, но те не фиксират така добре краката. Ако детето няма да ги носи постоянно можете спокойно да купите модел с велкро закопчаване.

Четвърто: Стелката трябва да се вади. За да не убива обувката, в района на глезена трябва да има мек вал. Ако обувките имат супинатор е добре, но по-добре първо се консултирайте с ортопед, защото не всяко дете може да носи такива обувки, защото в някои случаи супинаторът е противопоказан.

Пето: Подметката задължително трябва да се сгъва не по средата, а в частта под пръстите на крака, така че детето да може без проблем да се изправи на пръсти.

Шесто: Материалът. Най-важното е кракът да диша в маратонката. Горната част на почти всички качествени маратонки е изработена от синтетични материали. Те са доста по-здрави от кожата и осигуряват добра вентилация при спортуване или ходене. Хубавите маратонки трябва отвътре да са изработени само от естествени тъкани (кожа, памук, лен и др.).

Днес много детски модели са снабдени със светлоотразители. Те не подобряват комфорта на маратонките, но осигуряват необходимата безопасност, особено когато е тъмно навън.

Не по-малко важно е правилно да подберете най-подходящия размер обувки. Те трябва да бъдат достатъчно широки и по-дълги с 1-1,5 см. от размера на стъпалото. Помнете, че в разгара на жегата краката отичат и увеличават размера си. Не бива да купувате летни обувки преди да е дошъл сезона или когато е студено. Оптималното време за мерене на нови обувки е втората половина от деня. Времето, когато детското краче е достатъчно уморено от натоварения ден и можете коректно да направите оценка на размера на новите обувки.

За да избегнете излишни травми и за да направите разходката и спортуването още по-приятни, при покупката на маратонки трябва да отчетете целта на покупката. Съществува мнение, че различните модели маратонки се различават единствено по цвета, дизайна и марката. Всъщност съществуват различни видове маратонки, като всеки от моделите е предназначен за определени занимания, тренировки, видове спорт.

Например, ако детето скача много, обърнете внимание на високите маратонки. В тях глезенът ще бъде идеално фиксиран. Това ще предотврати травми и ще способства за правилното развитие на крачетата на детето. Ако детето обича много да ходи, то за него са подходящи маратонки с оребрени подметки и мека горна част. Тези обувки са предназначени за ходене по неравни повърхности. Спортните обувки за активно бягане са снабдени с нововъведения, които допълнително спомагат за комфорта на стъпалото. Маратонките за бягане са много леки, стъпалото се поддържа с помощта на твърдата задна част, а подметката е гъвкава във всички посоки.

Ако по време на разходка детето Ви прави от всичко по малко, то трябва да изберете универсални маратонки, в които стъпалото ще има достатъчно опора, под петата да има въздушна възглавница, а самите маратонки не бива да бъдат прекалено високи.

Но все пак, ако имате свои принципи за избор, а детето други, то си струва понякога да отстъпите и да дадете на детето възможност за самостоятелни решения. Но помнете, че най-важен трябва да бъде принципа за безопасността и здравето на Вашето дете.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.