0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Как правилно да изберем детските обувки

През първите години от живота, когато децата не могат още да преценят и обяснят на родителите си, че обувките вече са им малки, и че някъде им убива или стиска, е необходимо кракът на детето редовно да се измерва – примерно около 1 път на три месеца. Това ще Ви позволи да се убедите, че размерът на сандалите или обувките, които то носи, е подбран правилно по дължина и широчина. Правилно избраните детски обувки не трябва да безпокоят детето Ви. Те не трябва да притискат стъпалата, нарушавайки кръвообращението, предизвиквайки деформации, появата на мазоли или натърквания. Детските обувки трябва да съответстват на особеностите на стъпалото и да не възпрепятстват неговото естестевно развитие.

Много важно е да се отчете фактът, че в детската обувка трябва да има достатъчно пространство между големия пръст на крака и вътрешната повърхност. Това пространство позволява на стъпалото да се разпростира спокойно при извършването на всяка крачка, а също така осигурява място за растеж на стъпалото. Специалистите препоръчват разстояние от 10-13 мм. В този случай, пръстите на крака ще се чувстват просторно и няма да се подгъват, а вероятността за развиване на деформации на стъпалото ще се сведе до минимум.

Детските обувки не бива да бъдат прекалено големи. Големите по размер обувки не поддържат и не фиксират достатъчно добре крака на детето. Това е вредно, тъй като кракът на Вашето дете ще бъде постоянно под напрежение, стараейки се да удържи обувката, което може да доведе до неправилно формиране на стъпалото. Обувките не бива да бъдат прекалено свободни в петата и свода, те трябва плътно да обхващат крака.

Поставете крака на детето върху стелката, която използвате или върху такава, която сте направили за купуване на обувки.

Ако в предната част кракът не закрива стелката и оставя повече от 15 мм допълнителна дължина – обувката е голяма. Ако краят на големия пръст се опира в стената на вътрешната част на обувката или е на разстояние по-малко от 7 мм – обувката е малка.

                                                               

За да определите правилно размера на стъпалото на Вашето дете е нужно да очертаете крака на детето с молив и да измерите разстоянието от големия пръст до петата (можете удобно да използвате шаблончето на Perfection). След това сверете полученото в нашата таблица.

Проверка преди покупка

Подметка. Най-важните свойства на подметката са нейното тегло, гъвкавост и здравина. Когато ходи с тежки обувки, Вашето дете използва много повече усилия при ходенето, отколкото с леки обувки. Затова при покупката на обувчици не забравяйте да проверите теглото им. Избягвайте прекалено твърдите обувки. Подметката трябва да бъде максимално гъвкава. Колкото по-гъвкава е тя, толкова по-малко усилия се изискват при нейното огъване по време на движение и толкова по-малко се уморява детето. Когато подметката е много твърда детето може да се спъне и да падне по време на ходене. Трайността и здравината на подметката осигурява продължителността на носенето на обувките.

Закупените обувки трябва да бъдат безопасни за детето при експлоатация. Във вътрешността не бива да има гънки, издатини, шевове, декоративни елементи и т.н. Обувките не бива да драскат или цапат пода. Не се изключват и отделянето на миризма, химически вещества във вътрешността на обувката и околната среда при всякакви условия и сезони.

Горна и странични части на обувката. Те трябва да могат да се огъват лесно и безпрепятствено по време на ходенето. Иначе, детското стъпало няма да може да се сгъва във вътрешността на обувката без допълнителни усилия, когато прави крачки.

Задна част. Тя трябва добре да фиксира стъпалото на детето и да бъде достатъчно твърда. Това позволява фиксирането на детското краче, запазвайки го от навяхвания, а мускулите работят правилно. Твърдата задна част способства за правилното вертикално фиксиране на петата във вътрешността на обувката. Предотвратява нейното отклонение навън или навътре, което не позволява развитието на различни дефекти на стъпалата.

Ток. Дори най-първите детски обувчици, с които детето тъкмо започва да ходи, трябва да имат неголям ток или разлика в дебелината на подметката между носа и петата. Това позволява да се предотврати падането на детето назад. Препоръчителната височина на тока е: от 18 до 26 номер – 5-10 мм; от 27 до 35 номер – 10-20 мм; от 36 до 43 номер – 20-30 мм.

Прости съвети

Най-добрите условия за развитие на костите и мускулите на стъпалото на Вашето дете се осигуряват чрез ходенето на бос крак, особено по морския пясък или мека трева. Това е много полезно за правилното развитие на крачетата през първите пет години от живота на детето. Запомнете, че ходенето бос по всякаква повърхност и във всяка ситуация, когато това е безопасно за Вашето дете, дава на костите и мускулите на стъпалата необходимото натоварване, което е важно за здравословното развитие на краката.

Детските обувки не бива да пречат на детето при ходене и активни игри и да ограничават движенията му. Краката трябва да се чувстват абсолютно свободни.

Избирайте детски обувки, които не стискат крака и не убиват, пръстите на стъпалото не трябва да са сплескани и трябва да могат свободно да се движат. Задължително измервайте размера на стъпалото на Вашето дете на всеки три месеца. Всички детски крачета са индивидуални. Има деца с широки стъпала и деца с тесни. Сводът на стъпалото при едни е висок, а при други – нисък. Понякога дори съществува разлика от половин размер между лявото и дясното стъпало, затова при покупката на нови обувки е необходимо да измерите и двата крака и да вземете по-големия предвид.

В никакъв случай не бива да се носят обувки, обувани от други деца. Дори ако размерът и пълнотата на крака съвпада, обувките се износват индивидуално. Износването отразява особеностите на строежа на своя предишен собственик, а това може да доведе до някои мускулни заболявания.

Краката на всяко дете се потят. Важно е детските обувки да дават възможност на краката да дишат, позволявайки да се избегне дискомфорта, неприятните миризми и гъбични заболявания на кожата. Затова най-добре избирайте обувки от естествени материали (естествена кожа, текстил), или пък обувки с перфорации, или изработени от специални мембранни материали. Купувайте обувки, при които са използвани екологични, безопасни и висококачествени материали.

Закупените обувки, задължително трябва да се харесат на Вас и Вашето дете. Висококачествените детски обувки ще съпровождат Вашето дете по време на всички етапи от развитието и растежа му - при това Вие можете да бъдете уверени, че в тях детето Ви ще расте здраво.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.