0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Как правилно да изберем зимни детски обувки

Преди да настъпи приближаващата зима родителите започват да се замислят какви обувки да купят на своите деца. Това е така, защото единствено правилно избраните ботушки ще осигурят на детето не само топлина за крачетата, но и удобство при ходене и здраве.

Според статистиката, 90% от децата се раждат с абсолютно здрави стъпала. От родителите зависи дали кракът ще си остане такъв или не. Така, например, честото носене на обувки без абсолютно никакъв ток може да доведе до плоскостъпие, а прекалено тесните или големи обувки – до замръзване на краката. Съществуват няколко критерия, към които трябва да се придържате при избора на детски ботуши: размер, материал, подплата, стелка и подметка.

Размер на детските обувки

За да определите правилно размера на обувките е необходимо детето да ги мери в изправено положение. Подходящият размер е този, при който остава разстояние до 1,5 см. между пръстите и носа на ботуша. Това е необходимо, за да не му е тясно на детето в обувката, да не го притиска по време на ходене и стъпалата да не замръзват. Имайте предвид, че трябва да има и масто за чорапчетата. Разстояние по-голямо от написаното може да доведе до неудобство при ходене, тъй като кракът не може правилно да се фиксира в обувката.

Материал

За децата е необходимо да избирате обувки, изработени само от качествени, естествени материали. Най-добре е да закупите кожени ботуши. Те задържат добре топлината и пропускат въздух, което позволява на детското краче да диша. Обувките, изработени от изкуствена кожа може да се нацепят при много ниски температури, в резултат на което се губи красотата им. Освен това изкуствените материали не пропускат така добре въздух.

Подплата

Детските обувки трябва да бъдат не само изработени от естествени материали, но и подплатата да е направена от такива. Един от най-добрите материали за подплата е овчата вълна. Ако зимите не са прекалено студени, тогава можете да купите обувки с подплата от изкуствен материал. Различаването на тези материали е изключително лесно: естествената кожа е по-тъмна, а изкуствената – блестяща. Също така естествените материали обикновенно са пришити върху кожа, а изкуствените върху тъкани.

Най добре изберете кожа със средна дължина на косъма, защото тя добре съхранява топлината и създава удобство на крака. При избора на детски ботуши трябва да се обърне внимание на това, че кожата трябва да е равномерно разпределена от вътрешната страна на обувката, а шевовете да не бъдат големи и груби.

Ако зимата е топла, но влажна, тогава е по-добре да купите на детето ботуши, изработени от мембранен материал. Мембраната представлява флуорополимерен тънък филм, който е вшит между горния материал и подплатата. Подобна защита ще запази краката от влага и при това ще спомогне за проветряването на краката, благодарение на въздухопропускливостта си.

Стелка и подметка

Подметката е важен акцент в избора на ботуши за детето. На първо място тя трябва да бъде дебела, за да изолира добре от околната среда и да съхранява топлината във вътрешността на обувката. При това е необходимо да проверите дали тя се огъва добре, дали е зашита здраво или залепена.

Най-качествените материали за изработката на подметки са поливинилхлоридите (ПВЦ) и термопластичните каучуци. Полиуретанът не е подходящ, тъй като при понижаване на температурата подметката може да се счупи. Грайферите на подметките трябва да са насочени в две противоположни посоки, за да не се хлъзгат обувките.

Стелката в детските обувки трябва да бъде кожена,при това добре залепена или пришита.

Обувки за деца до една година

Не е необходимо да купувате предварително обувки на деца, които тепърва се учат да ходят. В такава ранна възраст, когато детето още не стои стабилно на краката си, мускулите на стъпалцата му са слаби и затова е много лесно да се объркате с размера. При това детското краче расте бързо, затова до началото на сезона тези обувки ще му бъдат просто малки.

За идеален вариант за деца до една година се считат обувки от типа на мембранните. Те са леки, топли и удобни. Това се касае особено за пасивни разходки в количката, когато детето стои повече мирно и са му необходими много топли обувки. И когато вече детето се научи да ходи само, тогава можете да му купите ботушки. Желателно е да закупите такива модели, които разполагат с малък ток. Това ще помогне на стъпалото да се развива и ще оформи красива походка.

Обувки за деца над една година

Кожените ботуши с подплата от естествена вълна са идеалният вариант за детските крачета. Техен недостатък е това, че при по-интензивни движения на краката ще им стане горещо. Освен това стъпалата могат да замръзнат при рязък спад на температурите.

Изключително популярни са ботушите тип апрески. Апрескитеразполагат с няколко преимущества. Те са изключително леки, пропускат въздух, задържат влагата. Те са изработени от полипропилен и подплата от вълнен филц, а между тях обикновено е разположена мембрана. Такива обувки могат да се носят в температурен интервал от +10 до -35 С°. Интервалът е голям поради това, че подплатата обикновено може да се маха, превръщайки зимните ботушки в есенни.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.