0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Любопитно за обувките

Интересни факти за обувките

Кой е измислил кънките в съвременния смисъл на думата? Кой е един от първите, които започнали да носят обувки на високи токчета? Прочетете продължението на статията за тези и още много интесени факти. 

***

Най-ранните кънки на лед са били направени преди 3000 години на територията на Южна Финландия. Първите модели са били едва заточени и изработени от сплескани животински кости, които са били закрепвани към стъпалото. Едновремешните кънкьори всъщност изобщо не са карали на лед. Те по-скоро са се плъзгали по заледените повърхности, за да спестят енергия през студените зими.

***

Монголските мъже са едни от първите, които започнали да носят обувки с високи токове. Обути в такива ботуши, краката им не се измъквали от стремената по време на езда.

***

Индианците от Амазонка обвивали краката си в пресен сок от каучуково дърво, за да ги защитават от влагата. Това е растение, от което се добива каучук. Когато този сок изсъхне той се превръщал в своеобразни галоши. Прочети още

 


Вицове за обувки

В навечерието на 1 април, направихме селекция от анекдоти за обувки.

В обущарското ателие.
— На мен ми обещаха да ми ремонтират обувките за днес.
— Мож

ете да ги вземете. Дължите пет лева.
— Как така пет? В квитанцията пише, че ремонтът струва десет.
— Всичко е наред. Просто едната Ви обувка изчезна някъде.

***

Посетител на магазин за обувки:
— Продавате ли мъжки обувки?
— Не.
— А дамски?
— Също не.
— А детски поне?
— Ама какво искате от мен? Това е магазин за обувки, а не бюро за справки! Прочети още

 


Деца на високи токчета 

Американските дизайнери и приятелки Брита Бейкън (Britta Bacon) и Хейдън Портър (Hayden Porter) измислили обувки с токчета за малки момиченца на възраст до половин година.

По думите на изобретателките обувчиците не са предназначени за ходене: при съвсем малко натоварване меките токчета лесно се смачкват. Тези обувки са наречени Heelarious и имат единствено декоративна функция.

Хейдън обожава обувките на високи тънки токчета. Но идеята да създаде такива за бебета дошла в главата именно на Брита. По време на празненството за рождения ден на дъщеря ѝ Кайли, която ставала на 4 години, Бейкън се сетила за страстта на приятелката си към високи токчета. Брита си помислила, че би било весело и необичайно ако може да обува бебето Кайли в обувки на токчета за празниците.

В САЩ тези екстравагантни обувчици се радват на голям успех, особено сред младите майки, които се водят от модните тенденции. Чифт такива обувки струва около 35 долара. Част от моделите са кръстени на децата на дизайнерите им: Kayla (леопардови), Brooke (зебра), Kate (шоколадово-кафяви). Прочети още

 


Да израснеш бляскава: първите високи токчета на дъщеря ви

Как да направим събитието специално 

Тя ви моли за обувки на високи токчета още от времето, когато порасна достатъчно, за да се разрови във вашия гардероб. Колко пъти пробваше най-блестящите ви обувки на токчета, колко пъти се спъваше из къщата с тях? И сега – най-после моментът дойде.

Направете покупката на първите обувки с токчета на дъщеря ви специално и запомнящо се събитие от нейния живот. Представяме ви няколко съвета как да изберете обувки, с които да е щастлива, а все още развиващият се крак да е в безопасност.

Нека да е среща

Дали дъщеря ви иска обувки на токчета заради предстоящия училищен бал, за 8-ми март или просто защото мисли, че вече е достатъчно голяма? Какъвто и да е повода, нека направим събитието специално – а не просто поредната онлайн покупка. Разровете се из гардероба и й позволете да облече най-любимата си рокля. В крайна сметка, да пробваш обувки на токчета, докато си с дънки, не е много добра идея. Прочети още

 


Добре е да знаем: от какви материали се изработват детските обувки

За производството на детски обувки се използват естествени, изкуствени и синтетични кожи, текстил, а също така и филц и други подобни материали. Хубаво е родителите да знаят разликата между различните материали, за да не направят грешка при покупката.

Материалите, от които се прави горната част на обувките трябва да са здрави, устойчиви на механични повреди и изтъркване, както и да предпазват от въздействието на влагата. При това те трябва да бъдат гъвкави и меки, за да отговарят на стандартите за комфорт. На лицевия слой не бива да се появяват цепнатини и дълбоки гънки. Днес все по-известни стават екологичните материали: те не трябва да отделят вещества, вредни за човешкия организъм, както при носене, така и при съхранение. Прочети още