0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Интересни факти за обувките

Кой е измислил кънките в съвременния смисъл на думата? Кой е един от първите, които започнали да носят обувки на високи токчета? Прочетете продължението на статията за тези и още много интесени факти.

***

Най-ранните кънки на лед са били направени преди 3000 години на територията на Южна Финландия. Първите модели са били едва заточени и изработени от сплескани животински кости, които са били закрепвани към стъпалото. Едновремешните кънкьори всъщност изобщо не са карали на лед. Те по-скоро са се плъзгали по заледените повърхности, за да спестят енергия през студените зими.

***

Монголските мъже са едни от първите, които започнали да носят обувки с високи токове. Обути в такива ботуши, краката им не се измъквали от стремената по време на езда.

***

Индианците от Амазонка обвивали краката си в пресен сок от каучуково дърво, за да ги защитават от влагата. Това е растение, от което се добива каучук. Когато този сок изсъхне той се превръщал в своеобразни галоши.

***

В Древна Гърция проститутките рекламирали услугите си с помощта на специални капаци на токчетата на своите сандали, оставящи на земята призив „Следвай ме“.

***

При ръст 200 см., руския цар Петър I носил обувки 38-ми номер. Всъщност, по онова време царят бил само с една глава по-висок от другите мъже.

***

На Кунашир – един от Курилските острови – можете да посетите останките на японски склад за леви ботуши. Това е свързано с факта, че в японската армия десните и левите ботуши се съхравявали отделно, за да се избегнат кражбите.

***

В Норвегия съществува обичай, според който родителите покриват със сребро първите обувки на детето.

***

Едни от първите ортопедични детски обувки са изработвани в Италия, през 1501-1600 г. и са имали за цел поддръжката на глезена на детето.

***

През 1924 г. братята Адолф и Рудолф Даслер (Adolf and Rudolf Dassler) основали в немското градче Херцогенаурах фабрика за спортни обувки, която скоро след това се превърнала в един от лидерите в дадената индустрия. След Втората световна война отношенията между братята се влошили и компанията се разпаднала. Адолф основал фирмата Adidas (от Adi Dassler), а Рудолф — RuDa (от Rudi Dassler), която малко по-късно била преименувана в по-благозвучното Puma. Заедно с компанията се разпаднал и градът. За линия на раздора все още служи реката, която до ден днешен разделя града на две части, а жителите на отделните части не се обичат много.

***

През 1927 г. бил патентован флуороскопът, който бил използван в магазините за обувки. Той се използвал от 1920 до 1960 г. в САЩ и до 1970 г. във Великобритания. С помощта на устройството се правила рентгенова снимка на крака на клиента, по която се избирала обувката. Мощността на дозата при употреба на флуороскопа била от 12 до 107 рентгена в минута. С други думи, само за пет минути можело да получиш смъртоносна доза радиация. В продължение на дълги години, работниците в магазините за обувки се подлагали на облъчване 37929 % по-голямо от допустимата норма за работниците в атомните електроцентрали. След множество жалби за влошаване на здравето вследствие на огромна доза радиация (стигнало се дори до ампутация на крака), флуороскопите били изтеглени от пазара и премахнати.

***

Преди боксовия двубой между Майк Тайсън и Джулиъс Франсис през 2000 г. публиката нямала никакви съмнения, че Тайсън ще спечели мача. Британският вестник „The Mirror“ дори платил за реклама върху подметките на Франсис, за да се вижда в кадър на фото и видиокамерите по време на нокдауните.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.