0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Съвети за родители

Как да научим детето да връзва обувките си само

На нас може и да ни изглежда лесно, но връзването на обувките всъщност изисква фини моторни умения. Най-малките деца с основание срещат затруднения при изпълняването на тази задача. Не се притеснявайте обаче – с малко търпение и практика, всеки малчуган може да се научи.

Обувките за училище с велкро закопчаване са наистина удобни, но те крият една заплаха – детето ще усвои по-бавно от връстниците си изкуството на възлите. А за малките госпожички, които обичат да се кипрят с красиви рокли, велкро-лепенките се явяват непосредствена заплаха за тънкия чорапогащник.

Помнете, че хлапета обикновено се научават да се справят с лекота с връзките някъде между пет и седемгодишна възраст, така че не ги пришпорвайте.

Започнете уроците с малко практика. Изберете обувки с по-меки и плоски връзки. Ще е от помощ, ако оцветите едната половина на връзките с маркер, за да се отличават по-ясно двете им страни.

Седнете до детето, за да получите същата визуална перспектива, която има то, и го помолете да следва движенията ви. Хванете незавързаната обувка между коленете си. Върхът на обувката трябва да сочи навън – точно както би било, ако се навеждахте да я завържете. Прочети още

 


Връзките на обувките на детето – как да ги завържем красиво

Днес приспособленията за фиксиране на обувките за краката на детето са изключително много, но по правило най-често срещаните са връзките за обувки. Едва през последните години тяхното приложение намаля при обувките за най-малките, поради появата на модерните закопчалки и лесните за употреба велкро лепенки. Въпреки това, връзките за обувки не отстъпват и те, както и средствата за грижа за обувки, трябва да са в достатъчно количество в дома ни.

Съвременните връзки за обувки представляват заплетени въженца с различна дължина, които задържат обувката за крака. Връзките за обувки се промушват през специални отвори, завръзват се и стягат края на обувката, фиксирайки я добре към стъпалото на детето. Така то, за да свали обувките си само, трябва да развърже връзките и да ги разхлаби. Още при самото производство, в краищата на връзките за обувки се поставят метални или пластмасови накрайници. Благодаряние на тях, връзките за обувки не се разплитат и лесно мога да се провират през специалните отвори на обувките. Прочети още

 


Съветите на лекарите относно детските обувки

В днешно време на пазара има изключително голямо разнообразие от детски обувки. И понеже знаем колко са заети днешните родители, предлагаме Ви синтезирана най-важната информация за това как да се ориентирате в морето от предложения и да откриете точните обувки за вашето хлапе.

1. Обувките – те са не само мода и красота, но от зависи правилното развитие и здравето за детето. Деформациите на стъпалата водят до редица други проблеми, като от това могат да пострадат коленните, а също така и тазобедрените стави, гърба (изкривяване на стойката), могат също така да се нарушат функциите на вътрешните органи. Правилно подбраните обувки могат да предпазят детето от такива проблеми със здравето. Именно затова родителите следва сериозно и съвестно да подходят към избора на детски обувки, маратонки, ботушки, но не бива да се подценяват и по-отворените обувки като сандали и чехли например.

2. Идеалните обувки за деца не трябва да имат мека и съвсем равна подметка. Те нямат абсолютно нищо общо с цвичките и гумените ботуши. Прочети още

 


Какво трябва да знаете като избирате детски чорапи

Много е написано и изговорено за правилния избор на обувки за децата, но чорапите са също толкова важни за здравето и комфорта на детето.

Чорапите във вида, в който ги познаваме днес, се гордеят с над 130 годишна история, но остават невъзпети герои (… е не са идеалната муза). Рядко им отдаваме почит за ентусиазма и верността, с която следват дълга си.

Затова следващия път, когато купувате за гардероба на детето тези скромни, но така незаменими слуги, помнете някои важни правила:

Винаги купувайте най-доброто, което можете да си позволите. Много евтините чорапи често съдържат висок процент изкуствени влакна с ниско качество. Те се износват лесно, в тях краката на детето се потят, развиват се бактерии, а оттам и неприятна миризма. Едва ли има родител, които би искал това;

Търсете естествени влакна. Памукът се препоръчва в по-топлите месеци, а вълната – при по-студено време. Но и двата вида чорапи осигуряват удобство и защита от влагата във всеки сезон. Имайте предвид, че децата са по-активни от възрастните, стоплят се много лесно и ако обувките им са дебели, не е необходимо да ги навличате прекалено много; Прочети още

 


Какво ще направите ако краката на детето Ви измръзват?

5 популярни заблуди относно измръзналите крачета

Често се случва, детето да е облечено и обуто според сезона, но краката му въпреки това да измръзват без очевидна причина. Постоянното измръзване на краката е свидетелство за наличие на здравословен проблем, като например вегетативно-съдова дистония, понижен хемоглобин, дисфункция на щитовидната жлеза. Но преди да биете тревога, си струва да проверите дали студенината на краката не е вследствие на увеличените родителски подозрения и остарели стереотипи на мислене.

Заблуда №1. Краката на детето трябва да бъдат толкова топли, колкото и цялото тяло.

Краката имат изключително малко мастна тъкан, а в областите на стъпалата тя съвсем липсва, затова крайните точки на тялото са по-склонни към замръзване. Организмът реагира на студено време със свиване на съдовете, гарантирайки по този начин притока на кръв към вътрешните органи. Ако краката не са ледени, а просто леко прохладни, това се счита за нормално. Прочети още

 


Кога да купим нови обувки на детето?

Дали детето има нужда от нови обувки чак тогава, когато старите са му вече малки?

Повечето възрастни купуват нови обувки след като износят старите или ако ситуацията изисква обновяване на гардероба (например, ако трябва да закупите обувки за празничен повод). С детските обувки нещата стоят доста по-сложно: по време на първите години от живота на детето, краката растат интензивно, затова подмяната на обувките, сандалите и ботушките се налага доста често. 

Докато възрастните се ръководят от своите тактилни усещания, децата, имайки малък опит с носенето на обувки, не винаги могат да кажат кога обувките вече им стискат. Мастният слой, който запълва свода на детското стъпало притъпява усещането за болка и детето не винаги ще почувства дали обувките са му тесни.

В случая, задачата на родителите се свежда до това, да контролират дали обувките на детето не му стискат и дали не ограничават движенията му. Ако обувките на детето са сравнително нови, това не означава, че трябва да отлагате покупката на нови такива. Стискащите, тесни обувки не само причинават дискомфорт, но и деформират стъпалото и пръстите. Прочети още