0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Какво ще направите ако краката на детето Ви измръзват?

5 популярни заблуди относно измръзналите крачета

Често се случва, детето да е облечено и обуто според сезона, но краката му въпреки това да измръзват без очевидна причина. Постоянното измръзване на краката е свидетелство за наличие на здравословен проблем, като например вегетативно-съдова дистония, понижен хемоглобин, дисфункция на щитовидната жлеза. Но преди да биете тревога, си струва да проверите дали студенината на краката не е вследствие на увеличените родителски подозрения и остарели стереотипи на мислене.

Заблуда №1. Краката на детето трябва да бъдат толкова топли, колкото и цялото тяло.

Краката имат изключително малко мастна тъкан, а в областите на стъпалата тя съвсем липсва, затова крайните точки на тялото са по-склонни към замръзване. Организмът реагира на студено време със свиване на съдовете, гарантирайки по този начин притока на кръв към вътрешните органи. Ако краката не са ледени, а просто леко прохладни, това се счита за нормално.

Заблуда №2. Студените стъпала са показател за това, че детето е измръзнало.

Стъпалата имат изключително малко мускули, способни да засилят притока на кръв, което спомага за запазването на топлината на тялото. Ако кракът на детето е студен над глезена, то тогава можете да отсъдите, че детето е измръзнало. Ако краката са студени не само на стъпалата, но и по-нагоре, то наистина трябва да се замислите за подмяна на обувките и нови вълнени чорапки.

Заблуда № 3. За да не замръзне детето трябва да се облича, колкото се може по-топло.

Нали знаете приказката „Много баби, хилаво дете”? Много родители, а и всяка „загрижена” рода наоколо, дават съвети и все навличат детето с по-някои нов кат дрехи и чорапи. Но те не винаги разбират, че прегряването е не по-малко вредно от лекия хлад. Детето е увито в сто ката дрехи, не може да мръдне, затова пък се поти двойно и при най-лекия вятър се преохлажда, което ни води отново до това от което искаме да избягаме - до простудата.

Заблуда № 4. Ако му обуете дебел чорапогащник и топли чорапи, то на детето ще му е топло.

При обуването на няколко чифта чорапи и чорапогащник в обувката не остава свободно място за въздух, които изолира от външната среда и топли краката през зимата. Освен това, тесните обувки затрудняват кръвообращението, затова обути в такива краката на детето мръзнат двойно повече.

Заблуда №5. Майката решава, че детето е измръзнало, само защото на нея ѝ е студено.

Родителите не бива да съдят по своите усещания, понеже при възрастните поради възрастта, неправилното хранене и пушенето, често се влошава състоянието на съдовете, в сравнение с тези на децата.

Основни причини за студени крака

Най-вероятните причини за измразяване на краката на детето са следните:

  • Недостатъчност на кръвообращението. Съдовете се съкращават, когато е необходимо да се разширяват, и обратно, което намалява притока на кръв към мускулите и ставите. Това състояние е нормално за деца на възраст до една година, тъй като терморегулацията (способността за поддържане на телесната температура на оптимално ниво) на детето е все още слабо развита;
  • Евтини и нискокачествени обувки. Никой не знае какви суровини са използвали подозрителните фабрики, но очевидно нискокачествените материали, вложени в боята или материята примерно, могат да навредят на здравето на детето;
  • Обувки, несъответстващи на температурните условия. Когато детето е обуто с дебели апрески при температура над 3°C, краката започват да се потят. Кожените ботуши при температура под -5°C могат единствено да вледенят краката на детето Ви.
  • Кишаво време и влажни обувки. В такива условия се препоръчва носенето на апрески или подплатени гумени ботуши, които са водонепромокаеми, но позволяват на кожата да диша.

Спасяване от измръзване и превентивни мерки

Ако връщайки се от разходка, родителите установят, че краката на детето са замръзнали, то те трябва да бъдат стоплени незабавно. Направете топла вана, обуйте топли чорапки, завийте краката с топло одеяло и направете на детето топъл чай. Много е полезно краката на детето да се закаляват още от раждането: пускайте детето да ходи босо по пода, трева или чакъл, правете масаж на пръстите на краката. Много ефективен е контрастният душ. Също като превенция можете да закупите от аптеката етерични масла и да разтривате краката преди разходка.

Доброто настроение по време на разходка също е фактор за здраве и топли крака

Някои родители, но най-вече бабите, проявяват повишена бдителност по време на разходките, постоянно контролирайки детето, недавайки му да се движи много много. Родителите постоянно опипват краката на детето, дразнят го с постоянни въпроси и забрани от рода: „Студено ли ти е? Защо си играеш пак на гоненица? Не пипай снега! Не се пързаляй на пързалката!“ и т.н. Детето се намира под постоянно напрежение, а организмът реагира на стреса точно по този начин, както и на студа: кръвоносните съдове се свиват. Всеки лекар ще потвърди: крайниците могат да бъдат студени от безпокойство и нервно напрежение, затова родителите трябва да поддържат у детето добро настроение по време на разходката. Ако детето въпреки това е измръзнало, не трябва да се паникьосвате: простудите се причиняват от вируси, а не от едно охлаждане.

Термо чорапи - надеждна защита от измръзване

Много майки и баби са убедени, че всичко топло е дебело и огромно. Някои направо със сила нахлузват на детето чорапогащник и вълнени чорапи, а отгоре – апрески, консервативно настроените родители не разбират, че претоплянето на стъпалата води до нарушаване на потоотделянето. Днес зимите не са толкова студени, а научно-техническият прогрес ни подарява тънки зимни обувки, устойчиви на студове. Ако детето измръзва в апрески, дебели чорапи и чорапогащник при температури по-високи от -5 °C, то следващият път опитайте с по-тънки чорапи или само с чорапогащник, за да не прегрява стъпалото.

Добра алтернатива на вълнените чорапи са термо чорапите, обути върху голи крачета. За разлика от памука, който попива потта, термо бельото съхне бързо и добре пропуска влагата навън, осигурявайки на краката топлина.

Кратък обзор на популярните видове детски обувки

С какви обувки краката на детето няма да измръзнат? Вероятно с такива, които са подбрани според сезона, размера и отговарят на степента на активност на детето. На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Всяко дете има индивидуален топлообмен, затова на всички деца краката им измръзват при различни условия.

Най-достъпни и популярни са следните варианти детски зимни обувки:

  • Кожени ботуши с мъхеста подплата — класическа зимна обувка

Естествената кожа - това е дишащ материал, който лесно приема формата на крака на детето. Но кожените ботуши пропускат влага, затова те трябва да се обработват с водоотблъскващи/импрегниращи препарати. За предпочитане са ботушите от дебела кожа с дебели подметки с грайфери.

  • Текстилни ботуши с мембрана — зимни обувки от ново поколение

Топлоизолационните свойства на мембранните обувки се осигуряват от микропорест слой, който е пришит между горната част на обувката и подплатата. Този филм не пропуска влага навътре, но позволява на кожата да диша, извеждайки потта навън.

  • Апрески — многослойни ботуши

Апреските представляват многослойни зимни обувки. Между горния слой, който е изработен от здрав, дишащ полипропилен, и вълнената подплата е вшито метализирано найлоново фолио, което отразява топлото навътре. Подметката е изработена от термоустойчив каучук. Апреските могат да се носят в температурен режим между +5 и -25°C, а благодарение на техните влагоотблъскващи свойства могат да се използват и в кишата на градовете ни.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.