0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Как да научим детето да връзва обувките си само

На нас може и да ни изглежда лесно, но връзването на обувките всъщност изисква фини моторни умения. Най-малките деца с основание срещат затруднения при изпълняването на тази задача. Не се притеснявайте обаче – с малко търпение и практика, всеки малчуган може да се научи.

Обувките за училище с велкро закопчаване са наистина удобни, но те крият една заплаха – детето ще усвои по-бавно от връстниците си изкуството на възлите. А за малките госпожички, които обичат да се кипрят с красиви рокли, велкро-лепенките се явяват непосредствена заплаха за тънкия чорапогащник.

Помнете, че хлапета обикновено се научават да се справят с лекота с връзките някъде между пет и седемгодишна възраст, така че не ги пришпорвайте.

Започнете уроците с малко практика. Изберете обувки с по-меки и плоски връзки. Ще е от помощ, ако оцветите едната половина на връзките с маркер, за да се отличават по-ясно двете им страни.

Седнете до детето, за да получите същата визуална перспектива, която има то, и го помолете да следва движенията ви. Хванете незавързаната обувка между коленете си. Върхът на обувката трябва да сочи навън – точно както би било, ако се навеждахте да я завържете.

Кажете на детето да хване края на всяка връзка с по една ръка. Не забравяйте обаче - преди да го накарате да изпълни която и да било инструкция, демонстрирайте я, за да може то да я повтори.

Сега кръстосайте връзките, докато образуват буквата "X" във въздуха. Увийте долната връзка от Х-то над него, и после я прекарайте през долната половина на буквата. След като затегнете, вече имате базата на необходимия ви възел.

Две лесни заешки ушички за връзките на обувките

„Заешките ушички” са най-лесният метод за връзване на обувките. Как да го усвоим?

Сгънете всеки край на връзките в по едно „заешко уше”. Можете да хванете тези ушички между палеца и показалеца на двете си ръце. Кръстосайте ушичките, за да сформират "X" във въздуха. Прекарайте долното ухо нагоре и под другото ушенце. Затегнете, като дръпнете двете ушички навън. Така ще получите втори възел, който няма лесно да се развърже и ще държи обувката стабилно.

По-сложни начини за връзване на обувките

Стъпка 1: Хванете по една връзка във всяка ръка и оформете X. Прекарайте горната връзка през дъното на буквата X и дръпнете здраво. След това от всяка връзка оформете ушенце;

Стъпка 2: Кръстосайте двете ушички едно върху друго, в обратната посока на предишния възел;

Стъпка 3: Прекарайте ушичките едно върху друго. Обяснете как „зайчето тича около дървото”, като завиете едното ушенце около другото;

Стъпка 4: Зайчето скача в дупката. Сега „зайчето вижда куче и скача в дупката” – прекарайте върха на свитото ушенце през дупката;

Стъпка 5: Стегнете здраво.

За по-голяма сигурност, можете да направите втори възел със стърчащите ушички.

Демонстрирайте няколко пъти връзването на връзките с детето и практикувайте, докато те не се научи да се справя само. След това го помолете да изпробва процедурата, докато обувките са на краката му. Преди да сте се усетили, вече ще е време да захвърлите обувките с велкро закопчаване. А и малчуганът ви вече ще е усвоил умения, които ще му помогнат и в други области. Може дори да изобрети забавни нови начини за връзване на връзки.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.