0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Кога да купим нови обувки на детето?

Дали детето има нужда от нови обувки чак тогава, когато старите са му вече малки?

Повечето възрастни купуват нови обувки след като износят старите или ако ситуацията изисква обновяване на гардероба (например, ако трябва да закупите обувки за празничен повод). С детските обувки нещата стоят доста по-сложно: по време на първите години от живота на детето, краката растат интензивно, затова подмяната на обувките, сандалите и ботушките се налага доста често.

Докато възрастните се ръководят от своите тактилни усещания, децата, имайки малък опит с носенето на обувки, не винаги могат да кажат кога обувките вече им стискат. Мастният слой, който запълва свода на детското стъпало притъпява усещането за болка и детето не винаги ще почувства дали обувките са му тесни.

В случая, задачата на родителите се свежда до това, да контролират дали обувките на детето не му стискат и дали не ограничават движенията му. Ако обувките на детето са сравнително нови, това не означава, че трябва да отлагате покупката на нови такива. Стискащите, тесни обувки не само причинават дискомфорт, но и деформират стъпалото и пръстите.

Експлоатационни дефекти на обувките - показатели за неудобство

Ние съветваме родителите да обърнат внимание на редица фактори, които свидетелстват за това, че детето има нужда от нови обувки.

  • Детето се жалва, че не му е удобно – това не винаги е каприз, а сигнал, че трябва да се отправите на покупки. С неудобни обувки детето често ще е раздразнително по време на разходка, понеже крачетата ще го болят и ще се изморяват бързо. Във връзка с бързото си порастване, децата успяват да облекат някои неща от гардероба си едва по няколко пъти;
  • Даже ако детето не се оплаква, трябва редовно да проверявате състоянието на детските обувки, за да се убедите, че те нямат нужда от незабавна подмяна.

Експлоатационните дефекти представят пълната картина на дискомфорта, който може да изпита едно дете в процеса на носене на неправилно закупените обувки.

  • Ако обувките на детето се износват по-бързо по краищата или отчетливо се вижда релефът от костите на пръстите по горната част на обувката, то тези обувки са тесни. Родители трябва да се замислят за покупката на по-широки модели. Възможно е обувките от самото начало да са били тесни и това трябва да се отчете при избора на нови обувки;
  • Ако в процеса на носене обувките са се деформирали силно в областта на носа или петата, то те са малки. Тези обувки трябва да се изхвърлят, а ако подобни дефекти се появят и на новите обувки, които са правилно подбрани, то следва да се обърнете за консултация към специалист ортопед.

При избора на детски обувки родителите трябва да намерят компромисно решение между желанията на детето и практичността. Обувките трябва да са качествени, внимателно зашити, без излишни ръбове и да са подходящи по размер и пълнота на крака. Не бива да се купуват по-големи обувки с цел да бъдат носени по-дълго време. Този метод е по-скоро вреден, отколкото икономичен – в свободните обувки децата започват да влачат краката си, което може да доведе до изграждането на лош навик.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.