0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Връзките на обувките на детето – как да ги завържем красиво

Днес приспособленията за фиксиране на обувките за краката на детето са изключително много, но по правило най-често срещаните са връзките за обувки. Едва през последните години тяхното приложение намаля при обувките за най-малките, поради появата на модерните закопчалки и лесните за употреба велкро лепенки. Въпреки това, връзките за обувки не отстъпват и те, както и средствата за грижа за обувки, трябва да са в достатъчно количество в дома ни.

Съвременните връзки за обувки представляват заплетени въженца с различна дължина, които задържат обувката за крака. Връзките за обувки се промушват през специални отвори, завръзват се и стягат края на обувката, фиксирайки я добре към стъпалото на детето. Така то, за да свали обувките си само, трябва да развърже връзките и да ги разхлаби. Още при самото производство, в краищата на връзките за обувки се поставят метални или пластмасови накрайници. Благодаряние на тях, връзките за обувки не се разплитат и лесно мога да се провират през специалните отвори на обувките.

Връзките за обувки се различават по форма и дължина. По форма биват плоски и кръгли, а дължината им обикновено зависи от това, колко двойки отвори имат обувките, за които са предназначени дадените връзки. Например, ако обувката има три или четири двойки отвори, то трябва да изберете връзки с дължина не по-малка от 60 см.

Съществува и друга класификация на тези обувни аксесоари – видове връзки според материала, от който са изработени. По традиция, връзките за обувки се правят от кожа, коноп, юта или памук. В съвременното производство обаче често се използват синтетични влакна. Те са изключително здрави и имат хубав външен вид, късат се по-рядко и по-трудно се протъркват, но на пипане са хлъзгави и затова по-често ще се налага детето Ви да си ги завръзва.

За децата, естествено, най-интересно е самото завръзване на обувките. Ако го направим красиво и като игра, децата ще са доволни, че ще имат собствени уникални украси за любимите си обувки, а и няма да се дърпат толкова сутрин като трябва да се приготвят за детската градина или училище. Начините за шнуроване или нанизване на връзките са толкова много, че няма да ви е никак трудно с тази мисия. Теоретично, например, за обувка с дванадесет двойки отвори, начините за нанизване на връзките могат да бъдат около два трилиона. Обикновено хората използват основния класически начин за нанизване на връзките – на рибена кост, въпреки че когато имаш деца си е направо задължително да знаеш още два-три вида връзване.

Шнуроване на кръст. Ако обувките имат нечетен брой двойки отвори, то връзването трябва да започне от вътрешната страна, а ако отверстията са четен брой – отгоре. Даденият способ е изключително лесен, красив и намалява износването на връзките.

Връзване на панделки. Ако обувките имат четен брой двойки отвори, то за начало следва връзките да се нанижат отдолу, а ако броят е нечетен – отгоре. Такива кръстчета – панделки могат да се направят на тези места, където обувката трябва да се пристегне, а в частта, в който кракът трябва да е по-свободен може да се правят пропуски. Даденият метод може да се използва само в случаите, когато връзките са къси.

Любопитно: съществуват методи за връзване на обувки, които са специално предназначени за войниците - за да могат да бъдат завързани много бързо при всякакви условия и лесно да бъдат разрязани, ако стане необходимо да се махне обувката от ранения крак.

Железопътни релси – този метод е подходящ за плоски и тънки връзки, защото те преминават през отворите по два пъти. Затягането в случая е доста трудно, но пък самото завръзване е доста здраво.

Сегментно-ъглово завръзване. Ако не разполагате с дълги връзки, то можете да си закупите по два броя къси за всяка една обувка. Започва се отдолу – отначало нанижете едната връзка, а след това завържете двете една за друга с помощта на възел, който ще остане някъде по средата на обувката. След това нанижете другата връзка до горе. Времето за такова връзване е доста по-дълго, но пък изглежда изключително оригинално.

Можете да завържете красиво обувките на детето по стотици различни начини. А ако освен необичайните методи за връзване използвате и ярки на цвят оригинални връзки, то обувката ще събере всички погледи наоколо. Можем да ви припомним, че не бива да забравяте да научите детето си и как да се грижи за обувките си, защото в противен случай въпросните погледи ще бъдат насочени не към красиво вързаните връзки, а към мръсните му обувки.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.