0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Всичко за детското плоскостъпие

Какво представлява детското плоскостъпие и какви са причините за неговото възникване?

Плоскостъпието (на латински: pes planus или наричано още плоско стъпало, паднал свод, дюстабан), представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод или на двата свода на човешкото ходило.

Нормалното стъпало има два свода (вдлъбнатини) - напречен (между палеца и безименния пръст) и надлъжен (от основата на пръстите до петата). Костите и сводовете, ставите и мускулите оформят еластични пружиниращи системи, които поемат натоварването при ходенето. При определени условия ходилото може да загуби вътрешната си вдлъбнатина пред петата - надлъжния свод, и тогава се получава плоскостъпие.

Причините за възникването на плоскостъпието могат да бъдат много разнообразни:

  • Ставната халтавост по наследство (по-голяма подвижност на ставите и по-слаба съединителна тъкан) – най-честата причина;
  • Вродени костни аномалии, които са по-тежки случаи и предимно изискват оперативна намеса;
  • Рахит;
  • Парализа на мускулите на долните крайници;
  • Фрактури и други наранявания на стъпалата или някои мускулни промени. Прочети още

 


Видове плоскостъпие

Плоскостъпието, или т. нар. дюстабан, често се описва не като заболяване, а като състояние, защото през по-голямата част от времето, хората живеят с него без особено тежки оплеквания или с епизодични такива при по-голямо дневно натоварване. Разбира се съществуват и видове плоскостъпие, които не само причиняват сериозен дискомфорт и болки, но може да се отразят негативно на цялостния опорно-двигателен апарат.

Много родители се притесняват, че децата им страдат от този проблем. Не бързайте да си правите твърди заключения! Педиатри успокояват, че всички деца до три годишна възраст са с плоски ходила. Сводът на стъпалото се оформя чак след като децата навършат три и приключва с развитието си около седмата година, и дори по-късно. Ако малчуганът ви не се оплаква от болки в краката и обича да тича и играе не по-малко от връстниците си, той най-вероятно не страда от дюстабан.

Плоскостъпието бива вродено и придобито. Ако детето Ви страда от плоскостъпие, шансът той да е придобит през годините е 95%. Прочети още

 


Диагностика и лечение на детското плоскостъпие

Диагностика на плоскостъпието

Диагностика на плоскостъпието може да бъде направена както в медицинско заведение, така и в домашни условия. Съществуват няколко много лесни начини да се определи дали имате плоско стъпало.

Най-бързия и лесен начин в домашни условия да разберете дали имате плоскостъпие е следният. Намерете мазен крем и обилно го намажете по цялата повърхност на стъпалото. След това вземете лист бяла хартия и стъпете върху него с намазаните с крем крака. Необходимо е да сте прави, като се опирате на цялото стъпало, в противен случай методът ще бъде просто безполезен. След това вземете парчето хартия и внимателно разгледайте получения отпечатък. По вътрешния ръб на стъпалото трябва да има вдлъбнатина, която при нормално стъпало трябва да заема повече от половината от средата на ходилото. Ако няма такава вдлъбнатина, или ако тя е много тясна, може да се говори за наличие на плоскостъпие.

Същото може да проверите в отпечатъците на стъпалата в мокрия пясък край морето. Прочети още

 


Профилактика на плоскостъпието при децата

Според ортопедите, 90% от децата се раждат с абсолютно здрави крачета, но докато се стигне до момента, в който тези деца да отидат на училище, почти една трета от тях вече имат различни нарушения в опорно-двигателния апарат. Причината за това е неправилно купуваните през годините обувки.

Системата на измерване, разработена от лекарите ортопеди, предполага отпускането на физиологичен аванс в обувката за здравословното развитие на детските крачета, от които се нуждаят пръстите на краката при всяка крачка, за да могат безпрепятствено да се изпъват. Освен това, е необходимо достатъчно място в обувката за самия растеж на детското стъпало.

Това, което постигнете през първите години от развитието на детето, ще бъде използвано в бъдеще. За всички нас ходенето, бягането, скачането са нещо естествено, но тези физически дейности са такива само тогава, когато нашите крака са здрави и функционират правилно. Има различни начини да осигурите правилното развитие на детските крачета: на първо място, разбира се, са подходящите обувки, но не по-малко важни са здравословното хранене, честите масажи на стъпалото, ходенето бос по трева или морския пясък и комплекс от упражнения. Прочети още