0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Диагностика и лечение на детското плоскостъпие

Диагностика на плоскостъпието

Диагностика на плоскостъпието може да бъде направена както в медицинско заведение, така и в домашни условия. Съществуват няколко много лесни начини да се определи дали имате плоско стъпало.

Най-бързия и лесен начин в домашни условия да разберете дали имате плоскостъпие е следният. Намерете мазен крем и обилно го намажете по цялата повърхност на стъпалото. След това вземете лист бяла хартия и стъпете върху него с намазаните с крем крака. Необходимо е да сте прави, като се опирате на цялото стъпало, в противен случай методът ще бъде просто безполезен. След това вземете парчето хартия и внимателно разгледайте получения отпечатък. По вътрешния ръб на стъпалото трябва да има вдлъбнатина, която при нормално стъпало трябва да заема повече от половината от средата на ходилото. Ако няма такава вдлъбнатина, или ако тя е много тясна, може да се говори за наличие на плоскостъпие.

Същото може да проверите в отпечатъците на стъпалата в мокрия пясък край морето.

В допълнение към този бърз тест, съществуват редица допълнителни признаци, които могат да покажат наличие на дюстабан:

• бърза умора в краката след работа, която изисква постоянни движения, или статична работа, по време на която практически се стои неподвижно в продължение на дълъг период от време;

• вечер се появяват неприятни усещания в краката: умора, подуване, болка и чувство за тежест;

• на стари обувки е лесно забележимо, че токовете са силно износени от вътрешната страна;

• стъпалата са увеличили размера си: старите обувки са станали тесни, и трябва да се купуват нови, практически с един размер по-големи;

• болка в стъпалата, разпространяваща се до над коляното, понякога съчетана с болки в кръста и главата;

Някои особености на деформацията на стъпалото могат да ви помогнат да определите дали имате напречно плоскостъпие. При наличието на този вид заболяване обикновено се забелязват:

• разширяване на стъпалата;

• отклонение на палеца навън от стъпалото (Hallux Valgus);

• образуване на "кокалче" на палеца;

• деформация тип "пръст-чукче" на показалеца и средния пръст.

Въпреки, че горните характеристики могат да подскажат за наличието на плоскостъпие, те могат да бъдат и сигнали за други заболявания, например сърдечно-съдови или ендокринни.

Затова при наличието на такива симптоми е препоръчително да се консултирате с лекар, който ще помогне за идентифициране на причините и определяне на плоскостъпието, в случай, че вие или член от семейството страдате от такова.

 

Диагностиката на плоскостъпието включва различни методи:

Плантография. Теста представлява компютърен отпечатък на ходилата, посредством скенер. Най-съвременния метод е използването на 2D платограф работещ със сканираща матрица и софтуер за обработване на данните. Могат да се използват и методи като термоактивен плантограф, който реагира на температурата на тялото или мастилен плантограф, при който се използва мастилен отпечатък на контактната повърхност на крака. Резултатите дават ясна картина на състоянието на напречния и надлъжен свод, контактната площ, разпределението на тежестта на тялото върху ходилото, позицията на крака спрямо основата и др.;

 

                                             

 

Подометричен анализ. Осъществява се със специализирана апаратура, базирана на прецизно отчитащи натиска от натоварване на тялото датчици, разположени на дадена повърхност. Включва анализ на походката и контакта, модулна сиситема за оценка на налягането упражнявано от ходилото, калкулации на параметри като площ на ходилото, максимално налягане, център на тежеста, за анализ на патологии в баланса и походката.

Рентгенография. Макар и не толкова модерен като метод, счита се за един от най-точните за определяне на плоскостъпието. Правят се фас и профил рентгенографии на двата крака под натоварване, докато пациентът е прав. След това лекар-ортопед разчита снимките и въз основа на данните поставя диагноза и определя степента на плоскостъпието.

По-подробно за видовете и степените на плоскостъпие можете да прочетете в статията за видовете плоскостъпие

Пълното коригиране на дюстабана е възможно само в детството, защото скелетът им все още не е напълно развит и е сравнително гъвкав. Ето защо е важно да откриете плоскостъпието при децата възможно по-рано. Въпреки това, плоскостъпието на детето може да се диагностицира едва след 6-7 годишна възраст, а понякога и по-късно, защото до тогава костния апарат на децата все още не е достатъчно укрепнал и в основата си представлява главно хрущялна структура. Също така, стъпалата на най-малките деца са плоски поради наличието на мазнинки "възглавнички", които защитават основата на костите. Поради тези причини определянето на плоскостъпие при деца под 6-7 годишна възраст само по отпечатък върху лист хартия може да е грешка, затова децата на тази възраст трябва да бъдат водени всяка година на преглед при детски ортопед.

Диагностиката на плоскостъпието при деца на възраст над 7 години, може да се направи чрез плантограф, дори в специализираните аптеки, но специалистите препоръчват децата периодично да посещават лекар-ортопед с превантивна цел.

 

Лечение на плоскостъпието при деца

Съществуват множество методи за превенция и профилактика на дюстабан при деца и възрастни, най-важните от които са подходящи обувки, нормално тегло, правилно хранене и движение.

Повече информация, видове масажи и упражнения можете да видите в статията за Профилактика на плоскостъпието

Но за съжаление понякога се стига до диагноза – плоскостъпие. От децата, с тази диагноза, около 25 % са с лека степен и с подходящи упражнения проблемът изчезва, 70 % са със средна степен и при тях лечението е по-продължително и се налага ползване и на специални подложки (супинатори). Само при 5 % се налага оперативно лечение. Диагнозата се поставя от ортопед-травматолог и лечението се провежда под негово наблюдение.

При децата най-честата причина за развитие на плоскостъпие е наследствената слабост на съединителната тъкан или т.нар. повишена еластичност на връзките и сухожилията.

Какво е лечението на плоскостъпие при деца? Списъкът с препоръки до голяма степен зависи от възрастта на детето, възможностите за терапия, формата и степента на плоскостъпието.

Трябва да се отбележи, че в никакъв случай не трябва болеста да се оставя да се развие, затова още при проявяване на първите симптоми трябва да се потърси медицинска помощ. В противен случай рискувате да влошите положението и детето да се „обзаведе” със сложното комбинирано плоскостъпие, което съчетава напречния и надлъжния дюстабан. Лечението на тази форма на заболяването е много по-трудно.

Като цяло, тъй като основната причина за появяване на заболяването при децата са слаби връзки и мускули, както и неукрепналите кости, се назначава лечение с "тонзиращ" характер.

Основната цел на това лечение е укрепване на мускулите и връзките, докато те успеят сами да приведат стъпалата в нормално състояние.

Този вид терапия включва физиотерапия и масаж.

Физическите упражнения (ЛФК) при плоскостъпие при децата са в основата на лечението, тъй като именно те позволяват да се приведат в нужното състояние мускулите и връзките на ходилата.

Масажа при дюстабан у деца също е много ефективен метод за лечение, който може да подобри кръвообращението и води до увеличаване на мускулния тонус.

Що се отнася до масажа, той може да бъде направен от самите родителите, след инструктаж от специалист. Целите на детския масаж включват: укрепване на отслабналите мускули, подобряване на лимфната система и кръвообращението, облекчаване на болките в стъпалата и пищяла.

Като правило, масажа при плоски стъпала у деца, се прави в позиция на детето по гръб и по корем. Масажират се всички пръсти, най-вече палеца, акцентира се и върху вътрешния ръб на стъпалото, тибията, особено предната повърхност. Могат да се използват всички техники на масаж, но трябва да се обърне внимание, че предната повърхност на пищяла, не провежда вибрациите и е нужно да се ограничи натиска.

По време на масажа трябва да се извършат коригиращи упражнения, т.е. упражнения за укрепване на мускулите на детето, поддържащи вътрешния свод на стъпалото, първо пасивно, а след това активно. Това са терапевтични упражнения за плоскостъпие при деца, които включват: търкаляне на пръчка или малка топка по пода, повдигане на дребни предмети от земята с пръстите на краката, бягане на пръсти, скачане на въже, каране на колело с пръстите на краката, ходене по външните ръбове на стъпала, сгъване и разгъване на палците на краката, събиране на стъпалата към тялото, извиване леко навътре, огъване назад на стъпалото и др.

Могат да се разработят терапевтични упражнения за плоскостъпие при деца на всяка възраст. Учениците могат да правят упражнения самостоятелно, докато за по-малките деца сложната физическа терапия е по-добре да се направи под формата на игри. Докато детето играе, родителите не трябва да забравят, че основната задача е максимално дразнене на мускулите на ходилата и задната част на крака, а също така и на мускулите на прасеца, отговарни за пронацията и супинацията (завъртането навън и навътре) на стъпалата.

В допълнение, упражненията за терапия на плоскостъпието при деца могат да включват ходене на детето босо по трева, пясък, плоски камъчета или специални масажни постелки. Стимулирането на рецепторите на повърхността на стапалата включва "защитен рефлекс", което от своя страна активира всички мускулни групи, отговорни за формирането и укрепването на сводовете на стъпалото. Тук е важно да се подчертае, че за някои видове плоскостъпие ходенето на детето босо по твърда повърхност е даже противопоказно. Ако плоскостъпието е физиологично, т.е. сводът спада само при опорната фаза на ходенето, тогава ходене бос и то по нервна повърхност е препоръчително. Но за да се разбере каква форма е плоскостъпието и коя степен, е необходим преглед от ортопед.

При случай на средна степен на плоскостъпие, специалната лечебна гимнастика непременно се допълва с ортопедично лечение със специални ортопедични приспособления като ортопедични стелки и супинатори, клиновидни подставки под петите (при различна дължина на краката) и др. Те задължително трябва да са изготвени след проведени изследвания и според индивидуалните особености на стъпалото на детето (по гипсова отливка) в специализирани протезни лаборатории.

Стелките и супинаторите за лечение на плоскостъпието, продавани свободно в магазините, не са подходящи и дори могат още повече да деформират детското стъпало.

                                                   

Когато става въпрос за тежко вродено плоскостъпие или друг тип придобито такова, например травматична увреда се прилага оперативно лечение. Ако хирургическата намеса не е спешна е препоръчително да става на колкото се може по–късна възраст на детето. Биологичната възраст на детето е от особено значение, защото колкото по-пораснало е детето, толкова рисковете при поставяне на упойка са по-малки, самите анатомични структури са по–развити и вероятността от грешки е по–малка.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.