0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Видове плоскостъпие

Плоскостъпието, или т. нар. дюстабан, често се описва не като заболяване, а като състояние, защото през по-голямата част от времето, хората живеят с него без особено тежки оплеквания или с епизодични такива при по-голямо дневно натоварване. Разбира се съществуват и видове плоскостъпие, които не само причиняват сериозен дискомфорт и болки, но може да се отразят негативно на цялостния опорно-двигателен апарат.

Много родители се притесняват, че децата им страдат от този проблем. Не бързайте да си правите твърди заключения! Педиатри успокояват, че всички деца до три годишна възраст са с плоски ходила. Сводът на стъпалото се оформя чак след като децата навършат три и приключва с развитието си около седмата година, и дори по-късно. Ако малчуганът ви не се оплаква от болки в краката и обича да тича и играе не по-малко от връстниците си, той най-вероятно не страда от дюстабан.

Съществуват няколко видове и степени на плоскостъпие. Това разделение е необходимо за да се избере правилното лечение. Например, дюстабанът 2-ра степен все още може да се коригира с помощта на консервативни методи, докато за 3-та степен основния вид лечение вече представлява оперативната намеса.

Класификация на видовете плоскостъпие

1. По характер на деформацията се наблюдават следните форми на плоскостъпие:

 • Надлъжно;
 • Напречно;
 • Комбинирано.

2. По причина на възникване - вродено и придобито:

 • Вродено;
 • Статично (най-често срещано);
 • Травматично;
 • Паралитично;
 • Рахитично.

3. Според степента - 1, 2 и 3 степен на плоскостъпие.

                                       

Надлъжната форма на заболяването представлява сплескване на надлъжния свод на стъпалото, а напречния - сплескване на предната част на стъпалото. При комбинирания вариант едновременно присъстват и двата вида деформация.

Прогресивното надлъжно плоскостъпие води до увеличаване дължината на стъпалото поради постепенно сплескване на надлъжния свод. При напречното плоскостъпие се случва точно обратното - намалява, тъй като метатарзалните кости се отклоняват ветрилообразно и настъпва силна деформация на палеца на крака (палецът минава над или под останалите пръсти). 


Надлъжно плоскостъпие

Тази форма се среща в около 20% от всички случаи на плоско стъпало. Най-често, този вид плоскостъпие е статично и е причинено от слабост на мускулите на краката и стъпалата, както и на ставния апарат. Променя се външния вид на стъпалата. Те се удължават, разширявайки се в средната си част. Надлъжния свод се отпуска, а стъпалото се обръща навътре. През кожата на вътрешния ръб на стъпалото може да се види изпъкналата ладиевидна кост. Походката на болния става тромава, а при ходене прекалено много изнася стъпалата си встрани.

В зависимост от тежестта на заболяването, има няколко степени на надлъжно плоскостъпие:

 • 1-ва степен на надлъжно плоскостъпие. Слабо изразено плоскостъпие, ъгъла на свода на стъпалото съответства на 131-140 градуса, височината е - 35-25 мм.

Най-ранната фаза на заболяването се характеризира с отслабване на сухожилията. На този етап не се забелязват промени във формата на стъпалото, но се появяват болки в стъпалата след продължително ходене в резултат на преразтягане на ставните връзки. След почивка прохождането е болезнено.

 • 2-ра степен на надлъжно плоскостъпие. Диагнозата „Надлъжно плоскостъпие втора степен”, показва, че нивото на свода на стъпалото е 141-155 градуса, а височината на свода намалява до 24-17 мм. Възможни са признаци на изкривяване на тало-навикуларната става.

При плоскостъпието от 2-ра степен свода на ходилото постепенно изчезва, а ходилото започва да се сплесква. Болките в стъпалата стават по-изявени и постоянни и вече обхващат целия крак до колянната става. При плоскостъпието от 2-ра степен има значителни нарушения в ходенето.

 • 3-та степен надлъжно плоскостъпие. При трета степен на надлъжно плоско ходило се наблюдава увеличение на ъгъла на свода на стъпалото - над 155 градуса и намаляване височината до по-малко от 17 мм. Също така стават забележими деформиращи артрози на други стави на стъпалото.

При 3-та степен на дюстабан деформацията на стъпалото е рязко изразена. Постоянната болка в ходилата, глезените и коленете карат пациента да потърси помощ от лекар. Също така се появяват силно главоболие и болки в гърба, а стъпалата и глезените почти постоянно са подути. При тази степен на плоско стъпало трудоспособността е рязко намалена, дори краткотрайното придвижване е силно затруднено, а да се ходи в обикновенна обувка е просто невъзможно.


Напречно плоскостъпие

Напречното плоскостъпие се характеризира със сплескване на напречния свод на стъпалото, а предната част която се опира на главите на метатарзалните кости, докато нормалната се опира само на I и V. В резултат на това метатарзалните кости се отклоняват ветрилообразно, палеца се изкривява и минава над или под останалите пръсти, а средния пръст се деформира в т.нар. пръст "чукче". Напречното плоскостъпие съставлява приблизително 75% от случайте на дюстабан.

За развитието на тази форма на деформация на стъпалото първостепенно значение има намалената функция на целия ставно-мускулен и сухожилен апарат.

Най-често този тип плоско стъпало се развива при хора, които са с наднормено тегло, както и поради честото носене на високи токчета или просто неудобни обувки (с тесен нос, твърде тесни и не според размера) и продължителното статично натоварване.

В зависимост от тежестта на заболяването, има няколко степени на напречно плоскостъпие:

 • 1-ва (най-леката) степен на напречно плоскостъпие. Слабо изразено плоскостъпие. Ъгълът на деформация на палеца е по-малък от 20 градуса.
 • 2-ра степен на напречно плоскостъпие. Умерено изразено плоскостъпие. Ъгълът на деформация е между 20 и 35 градуса.
 • 3-та степен на напречно плоскостъпие. Рязко изразена форма. Ъгълът на деформация е по-голям от 35 градуса.

Признаци на този вид плоскостъпие са разширението на стъпалото на крака в предната му част, скъсяване на крака, валгусно отклонение на палеца, показалец и среден пръст "чукче", образуване на мазоли под главите на метатарзалните кости, напрежение при разтягане на сухожилията на пръстите на крака.

 

Комбинирано плоскостъпие

Тази форма на плоскостъпие се нарежда на трето място след напречното и надлъжното. Надлъжно- напречното или комбинираното плоско стъпало е едновременно сплескване на надлъжните и напречни сводове на стъпалото.

 

Видове плоскостъпие в зависимост от причината

В зависимост от причината плоскостъпието бива вродено и придобито. Ако детето Ви страда от плоскостъпие, шансът той да е придобит през годините е 95%. Дюстабанът може да се е получил вследствие на наднормено тегло или заболявания като рахит, травми, парализа или други неврологични заболявания.

Това плоскостъпие бива: статично, рахитично, травматично и паралитично.

 • Какво е статично плоско ходило и как да предпазим детето си от неговото развитие?

Статичното плоскостъпие е най-често срещаният вид плоскостъпие в детска възраст (около 80% от общо диагностицираните случаи на плоскостъпие). Заболяването се проявява с лесна уморяемост и тежест в стъпалата при натоварване. Следват болки, които водят до ограничаване на ходенето. Характерна особеност при него е видимият свод, когато ходилото е повдигнато, но изчезва при стъпване. Нерядко обаче ненатовареното ходило изглежда нормално, без деформации. Едва при натоварването му настъпват видими промени, а именно изчезване на надлъжния свод, отвесната ос на петата, гледана отзад, сключва различно голям ъгъл с отвесната ос на подбедрицата. Статичното плоскостъпие обикновено е в резултат от вродена ставна халтавост. Което означава, че този вид плоскостъпие лесно отзвучава с обтягането на връзките при процеса на израстване. Причини за този вид плоскостъпие могат да са още наднорменото тегло, рязко напълняване, продължително стоене прав и др.

Превенция и профилактика при статично плоско ходило. На първо място стои правилното хранене – наднорменото тегло увеличава натоварването на стъплата и мускулите не успяват да поддържат сводовете. Също така ортопедите препоръчват още от най-малка детска възраст да се дразни стъпалото с цел рефлекторно да се засили тонуса на поддържащите свода мускули. Това може да стане чрез различни масажи още от 2-3 месечна възраст, чрез ходене на детето босо по трева, морски пясък или на специална настилка с грапавини и пъпчици. Други методи са различни упражнения като “търкаляне” на точилка или топка със стъпалото, активна гимнастика на мускулите на подбедрицата и крака. Препоръчва се носенето на коригиращи свода на стъпалото стелки или специално изработени за целта обувки, но те трябва да се купуват само след консултация и предписание от лекар-ортопед.

Вижте статията ни за „Профилактика на плоскостъпието” за видовете масажи и примерен комплекс от упражнения за деца.

 • Какво е паралитично плоско ходило?

Паралитичното плоско стъпало се получава при неврологичните заболявания, свързани с парализа на крака, например полиомиелит. В тези случаи към деформациите се прибавят невро-вегетативни промени като отслабване на мускулатурата на подбедреницата.

Лечението на този вид плоско стъпало се свежда до съчетаването на активна рехабилитация, провеждана от специалист-рехабилитатор, с носенето на специални шини, ортопедични обувки и ортопедични стелки. По-тежките случаи обаче изискват оперативна намеса.

 • Какво е травматично плоско ходило?

Травматичното плоско стъпало е резултат от различни по вид и харектер счупвания на костите на ходилото. Лечението е оперативно и цели да се поправят получените деформации.

 • Какво е рахитично плоско ходило?

Рахитичното плоскостъпие се получава въз основа на заболяването рахит, при което костите на ходилото са меки, податливи, така че лесно се деформират дори и при ниски натоварвания.

Плоскостъпието обаче понякога може да бъде и вродено. Тези случаи са по-редки – около 5% и се дължат на различни малформации на ходилото, които съществуват още при раждането.

Някои форми на вроденото плоско стъпало са налице още при самото раждане, а други се появяват при прохождането или през пубертета.

Вроденото скъсяване на Ахилесовото сухожилие се характеризира сограничаване на движенията на детето в глезенната става и по-специално възможността за сгъване на стъпалото назад. В тези случаи това сгъване се извършва в Шопартовата става, което от своя страна води до рухване на медиалния надлъжен свод (намира се по протежение на вътрешния ръб на ходилото).

Допълнителна ладиевидна костица е вид вродено плоскостъпие, водещо до промяна на задния голямо пищялен мускул. Вместо да тегли нагоре и да поддържа свода, мускулът тегли навътре и води до снижаването му. Оплакванията не са толкова от падналият свод, а от болките след 10-12 годишна възраст.

През пубертетната възраст е възможно да се прояви вида вродено плоскостъпие наречено Тарзални коалиции. Тези патологични връзки блокират движенията в ставите на ходилото и са причина за прекалено разгъване в Шопартовата става (изградена от костици на стъпалото) и за развиващо се в тази връзка плоскостъпие.

Вроденото конвексно, неподвижно плоско ходило с вертикален талус (костица на стъпалото разположена близо да петната кост) се проявява веднага след раждането. При него са налице истински изкълчвания на костите на ходилото.

Лечението на вроденото плоскостъпие бива консервативно и оперативно.

За консервативно лечение се прилагат специална гимнастика, провеждана от специалист - ортопед, задържащи гипсови превръзки, ортези, които са подходящи за малки деца.

В повечето случай обаче се налага да се предприеме оперативно лечение - комбинирани намеси върху меките тъкани и костите, с оглед отстраняване на конкретната причина за плоскостъпието.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.