0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

За детските ходила

Какво трябва да знаят родителите за детското стъпало

Стъпалата са важна и сложна част от краката и целия опорно-двигателен апарат. Достатъчно е да отбележим, че в стъпалата се намират една четвърт от всички кости в тялото ни – или по-точно, цели 28. Те са съединени със 107 сухожилия и привеждат в движение около 20 различни мускула. Когато ходим, стъпалата поемат цялата ни тежест.

При малките деца костната тъкан не се образува веднага. Детските стъпала са гъвкави и меки, тъй като костите са още крехки. Затова и те са особено чувствителни на напрежение и натоварване.

Ако детската обувка е малка или не прилепва добре към крака, стъпалото се стреми да се приспособи към формата на обувката. Така съществува опасността стъпалото да се деформира и да се сбълскате с различни видове проблеми в бъдеще. За да избегнете повреждането на нежните детски стъпала, и за да могат костите и мускулите на крака да се развиват правилно, е изключително важно още първите обувки да са подбрани правилно по дължина и ширина. Те трябва да осигуряват свобода на стъпалото и да не го притискат.

Детските обувки, предлагани от интернет магазин Perfection, са създадени и разработени с цел да гарантираме именно тази свобода на движението. Естествено, за да го постигнем, ние предлагаме само продукция от водещи марки на българския и световния пазар, които използват специални материали, и, още по-важно – знанията си за строежа на детското краче. При разработката на новите си модели детски обувки, предлаганите от нас марки, се облягат на резултатите от проведени антропометрични измервания на детския крак.

Важно е да се подчертае, че детските крачета не са просто умалени копия на крака на възрастния човек. Важен е не само размерът. При изработката на обувките за малчугани е от ключово значение да се вземат предвид особеностите на детския крак. Предлаганите от нас обувки са произведени от марки, работещи със специалисти, известни с познанията си за физиологичния строеж на крака и условията, необходими за правилното му развитие. Прочети още

 


На какво стъпваме?

Когато детето навърши 8–10 месеца то се опитва да се изправи на краката си, неговите стъпала започват интензивно да се развиват. Те поемат върху себе си огромно натоварване, затова състоянието им трябва да се следи внимателно.

Първото натоварване на стъпалата се появява, когато детето се учи да се преобръща и сяда. С течение на времето това натоварване става все по-голямо.

В самото начало

Примерно около 5 месечна възраст, когато бебето бива придържано под мишниците, то с удоволствие подскача с помощта на майка си, оттласквайки се със стъпала от коленете ѝ, подготвяйки стъпалата си за настъпващите промени. Към осмия месец натоварването върху стъпалата нараства, понеже детето вече може да седи самостоятелно. Усещайки преимуществото на вертикалното положение (добрата видимост и свободата на ръцете, свободни да играят), бебетата се опитват да се изправят, държейки се най-често за борда на кошарата или за някаква друга мебел. След няколко седмици детето ще може самостоятелно да обикаля дома Ви, държейки се за различни предмети, периодично падайки или лягайки на пода, за да може да препълзи до нова опора. В този момент стъпалата изпитват нужда да се адаптират, за да може детето да се чувства по-удобно. Когато бебето се опита да седне от изправено положение, например, за да повдигне играчка, ще последва същата реакция. Следващият важен момент настъпва, когато детето започне да прибягва от една опора към друга. Постепенното удължаване на маршрутите и самостоятелното ходене към 13-14 месечна възраст води до значителни промени във формата на стъпалата. От вътрешната им страна ще се появи незначителна извивка нагоре. Тя ще стане много по-забележима във възрастта между 2-3 години, когато значително укрепват мускулите и сухожилията на глезена, и бебето вече ще може да бяга, а също така да се изкачва и слиза по стъпала. Ако сроковете на образуване на опорно-двигателния апарат се променят, то формирането на стъпалата също се променят. Най-честата причина за забавяне на това развитие е недостига на Витамин Д, калций и фосфор.

Мненията на специалистите 

Ако се диагностицира навреме (не по-късно от една година и половина), патологията в развитието на стъпалата може да бъде излекувана, макар процесът да е много продължителен. Най-често лечението се свежда до масажи и гимнастика. Часовете с професионални треньори е най-добре да се съчетаят с домашни методи на лечение. Прочети още