0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Какво трябва да знаят родителите за детското стъпало

Стъпалата са важна и сложна част от краката и целия опорно-двигателен апарат. Достатъчно е да отбележим, че в стъпалата се намират една четвърт от всички кости в тялото ни – или по-точно, цели 28. Те са съединени със 107 сухожилия и привеждат в движение около 20 различни мускула. Когато ходим, стъпалата поемат цялата ни тежест.

При малките деца костната тъкан не се образува веднага. Детските стъпала са гъвкави и меки, тъй като костите са още крехки. Затова и те са особено чувствителни на напрежение и натоварване.

Ако детската обувка е малка или не прилепва добре към крака, стъпалото се стреми да се приспособи към формата на обувката. Така съществува опасността стъпалото да се деформира и да се сбълскате с различни видове проблеми в бъдеще. За да избегнете повреждането на нежните детски стъпала, и за да могат костите и мускулите на крака да се развиват правилно, е изключително важно още първите обувки да са подбрани правилно по дължина и ширина. Те трябва да осигуряват свобода на стъпалото и да не го притискат.

Детските обувки, предлагани от интернет магазин Perfection, са създадени и разработени с цел да гарантираме именно тази свобода на движението. Естествено, за да го постигнем, ние предлагаме само продукция от водещи марки на българския и световния пазар, които използват специални материали, и, още по-важно – знанията си за строежа на детското краче. При разработката на новите си модели детски обувки, предлаганите от нас марки, се облягат на резултатите от проведени антропометрични измервания на детския крак.

Важно е да се подчертае, че детските крачета не са просто умалени копия на крака на възрастния човек. Важен е не само размерът. При изработката на обувките за малчугани е от ключово значение да се вземат предвид особеностите на детския крак. Предлаганите от нас обувки са произведени от марки, работещи със специалисти, известни с познанията си за физиологичния строеж на крака и условията, необходими за правилното му развитие.

За ръста и развитието на стъпалата

В момента на раждането бебешките стъпала са прибилизително 7.5 см, но те растат бързо. Към втората и третата година от живота стъплата нарастват с около 2-3 размера на година. Дори и след започване на училище, рзвитието продължава, и стъпалата може да нараснат с 1-2 размера годишно. Разликата между два съседни размера детски обувки е 6,6 мм.

Растежът на детското краче завършва около 19 годишна възраст и тогава то е дълго между 34 и 39 см. Крачетата на момичетата спират растежа си по-рано – между 16-тата и 18-тата година, а при момчетата развитието може да продължи дори до 21 години.

Детските стъпала растат от ден на ден, но не само дължината им се променя, а също формата и структурата им. За всеки период от развитието са необходими правилните модели обувки, които отчитат различните възрастови особености на развитието.

Бебешки период и детски ясли

                                                     

Най-малките

При децата до двегодишна възраст крачетата са изключително меки и гъвкави. Костите още не са „свързани”, а сводът на стъпалото все още не се е образувал. Стъпалото съдържа много мастни тъкани и неразвити мускули и често може да изглежда, като че малчуганът страда от плоскостъпие. Широката предна част на стъпалото е характерна особеност на тази възраст.

В първите си месеци от живота бебето се учи да пълзи, да става, да стои. Тогава то има нужда от меки боти с тънка подметка и стелка от естествени материали. Подобни обувки стимулират движението и способстват за развитието на здрави стъпала. Търсете обувки с широка предна част, леки и гъвкави, със стелка от естествени материали и тънка подметка. Можете да разгледате препоръчаните от Perfection специални обувки за бебета – декоративни, специално олекотени и гъвкави.

Първите крачки

В този период обувките трябва да са особено еластични. Особено важно е, когато детето се изправя за първи път, натоварването да се насочи към предната част на стъпалата. Подвижната подметка с неголямо напречно сечение следва движението на стъпалото. Стелката от естествени материали облекчава ходенето.

Какви обувки да търсите в този период? Стелка от естетвени материали, укрепена задна част, широка предна част, допълнителна защита в областта на пръстите, еластична подметка. Погледнете препоръчаните от Perfection специални обувки за прохождане – буйки с цип през стъпалото на крачето.

Усвояване и развитие на ходенето и бягането

Повечето деца вече ходят свободно към края на втората си година. В този период е характерно развитието на вече усвоените от тях умения. Затова е важно обувките да са еластични и да спомагат при движението от петата към пръстите, като се сгъват на местата на свиване на стъпалото. Благодарение на това, обувката повтаря движението на крачето.

В същото време грайферите на подметката предотвратяват хлъзгането и обезпечават устойчивост и безопасност при всяка стъпка.

В този период ви трябват обувки със задна част, поддържаща петата, стелка от естествена кожа и гъвкава подметка, осигуряваща добро сцепление и предотвратяваща подхълзването.

В зависимост от възрастта и напредъка с прохождането на вашето бебче, можете да разгледате препоръчаните от Perfection обувки – обувки за малки деца.

В детската градина

Децата на възраст от 3 до 7 години. Кракът продължава да е мек и гъвкав, но започва да се оформя сводът на стъпалото. Формата се удължава, но предната част остава по-широка, отколкото при възрастните.

Към обувките вече се предявяват нови изсиквания. Както и преди, те трябва да са максимално удобни. В тази възраст обаче детето започва само да се обува и събува и тази задача не винаги е лека. Затова сега обувките с велкро закопчаване са идеален вариант.

Погледнете препоръчаните от Perfection специални обувки с лепки – текстилни обувки с велкро закопчаване.

Появява се и още един нов аспект. Разликите между момчетата и момичетата стават все по-значими и те се отразяват в дизайна на обувките.

Още в детската градина малчуганите изграждат първите си представи за това как трябва да изглеждат обувките им, а родителите все по-често се съобразяват с вкусовете им при избора на обувки. Все по-голямо значение придобиват цветът и дизайна.

В училище

Деца от 8 до 14 г. 

Макар че част от гъвкавостта се губи, кракът все още е много чувствителен към напрежението. Сводът на стъпалото е почти напълно сформиран, и формата е много подобна на тази при възрастните. Все пак, предната част на стъпалото остава сравнително широка. Костите все още растат, макар и малко по-бавно. 

В тази възраст децата вече сами решават какви обувки да носят и, разбира се, искат да приличат на големите, и да са стилни.

Погледнете препоръчаните от Perfection специални обувки за училище – обувки за училище и разходки.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.