0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

За ортопедичните обувки

Ортопедични обувки. Какво представляват и на кого са нужни

Не е тайна, че повече от 40% от населението имат различни патологии на стъпалата. И почти всички такива отклонения са в резултат от носенето на неправилно избрани обувки още от най-ранна детска възраст.

Към днешна дата, най-често срещаното заболяване на краката е плоскостъпието. При децата до 3-4 годишна възраст разкритието на плоскостъпието е много трудно диагностицирано, тъй като свода на стъпалата на толкова малки деца още не е оформен и поради наличието на мастни възглавнички, т.нар. мнимо плоскостъпие.

Точното диагностициране и отдиференциране на типа плоско ходило се осъществява чрез съвременен метод, наречен плантография (дава информация за състоянието на напречния и надлъжен свод, контактната площ, разпределението на тежестта на тялото върху ходилото, позицията на крака спрямо основата и др.) Заснемането на ходилата е добре да се направи около 4 – 5-та година на детето и позволява класифициране и обективно проследяване на физиологичните процеси по израстване стъпалата на детето и стабилизирането на походката му.

Единственото, което може да се диагностицира със сигурност при деца до 3-годишна възраст, е плоско - валгусната деформация на стъпалото или варусната деформация на стъпалото, които свидетелстват за предразположението към плоскостъпие. Прочети още

 


Видове ортопедични обувки

Формирането на стъпалата на детето става до седемгодишна възраст, затова е много важно да направите правилния избор във времето от покупката на първите обувки за прохождане до обувките за училище. Те трябва да бъдат не само комфортни и удобни, но и да притежават редица качества, присъщи на ортопедичните обувки, които допринасят за правилното формиране на крака и предотвратяват изкривяването и различните деформации.

Детски ортопедични обувки

Повечето родители са свикнали да наричат оропедични обувките, които имат поне едно ортопедично свойство, въпреки че от гледна точка на Министерството на здравеопазването това е неправилно. Съществуват няколко типа детски ортопедични обувки, които можете да намерите: анатомични; профилактични; ортопедични.

Какво представляват тези видове обувки?

1. Анатомични обувки. Те са предназначени за всички деца с правилно оформени стъпала. Носенето на такива обувки се препоръчва до седемгодишна възраст, докато трае формирането на стъпалото на детето. Те имат достатъчно твърда задна част, която способства за правилното фиксиране на крака, скрит ток и анатомична стелка със супинатор, който предотвратява развитието на плоскостъпие. Прочети още

 


Препоръките на ортопеда

Въпреки многото информация в интернет и здравните форуми, много родители все още не са запознати с точното значение на термина «ортопедични обувки». От друга страна общуването с продавачите на обувки също показва, че дори търговският персонал в магазините за детски обувки често се обърква в понятията и подвидовете ортопедични обувки, предлагайки на клиента нещо, което няма нищо общо с изискваното и никога не може да има.

За да стане ясен въпросът относно детската ортопедия ще разгледаме няколко точки.

„Рационални обувки”

Възгледът, че само ортопедичните обувки са полезни за децата, се оказва изключително закоравял. Развитието на технологиите, увеличаващото ниво на обществена осведоменост относно качествата на стоките, не може да засенчи мита, че на растящия организъм са необходими ортопедични обувки. Оказва се, че въпреки хилядите препоръки, че ортопедичните обувки са само по лекарско предписание и се предлагат само в специализирани магазини, родителите продължават да ги търсят в обикновените магазини, а търговците продължават да предлагат това, с което разполагат. Разбира се, те продават най-обикновени обувки масово производство, които представят като ортопедични, макар и направени в съответствие с всички изисквания за детските обувки. Прочети още

 


Митове за детските обувки

Какво причиняват неподходящите обувки на децата: деформират пръстчетата им, правят мазоли на нежната им кожа, изкривяват стойката (по данни на Световната здравна организация 95% от жителите на планетата, поне веднъж в живота си са носили „неподходящи“ обувки), въпреки това, тази част от гардероба се счита за необходимо зло, тъй като обувките изпълняват защитна функция. Обкръжаващият ни свят не е идеален: пътищата са осеяни с дупки, детските площадки са залети с лошо поставен бетон, а земята, ако има такава в малките паркчета на града, е посипана с камъни, счупени бутилки, ръждиви гвоздеи, различни битови отпадъци, които хората „не са успели“ да занесат до боклука, и разбира се – ужасът на всички майки – специфични биологични отпадъци. Затова е ясно, че за защитата на нашите крака и краката на децата ни, е необходимо наличието на „облекло“.

Въпреки това, има доста неясни неща по отношение на избора на подходящи обувки за деца със здрави стъпала, без каквито и да е патологии и проблеми. Според скорошно проучване на специалисти, които консултират по въпроса за детските обувки (педиатри, хирурзи, ортопеди), съществува голямо разминаване на мненията по отношение на обувките като цяло и обувките за деца в частност. От всички анкетирани 15% смятат, че ортопедичните обувки способстват за нормалното развитие на стъпалата, обаче 85% не са съгласни с това мнение. Прочети още