0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Митове за детските обувки

Какво причиняват неподходящите обувки на децата: деформират пръстчетата им, правят мазоли на нежната им кожа, изкривяват стойката (по данни на Световната здравна организация 95% от жителите на планетата, поне веднъж в живота си са носили „неподходящи“ обувки), въпреки това, тази част от гардероба се счита за необходимо зло, тъй като обувките изпълняват защитна функция. Обкръжаващият ни свят не е идеален: пътищата са осеяни с дупки, детските площадки са залети с лошо поставен бетон, а земята, ако има такава в малките паркчета на града, е посипана с камъни, счупени бутилки, ръждиви гвоздеи, различни битови отпадъци, които хората „не са успели“ да занесат до боклука, и разбира се – ужасът на всички майки – специфични биологични отпадъци. Затова е ясно, че за защитата на нашите крака и краката на децата ни, е необходимо наличието на „облекло“.

Въпреки това, има доста неясни неща по отношение на избора на подходящи обувки за деца със здрави стъпала, без каквито и да е патологии и проблеми. Според скорошно проучване на специалисти, които консултират по въпроса за детските обувки (педиатри, хирурзи, ортопеди), съществува голямо разминаване на мненията по отношение на обувките като цяло и обувките за деца в частност. От всички анкетирани 15% смятат, че ортопедичните обувки способстват за нормалното развитие на стъпалата, обаче 85% не са съгласни с това мнение.

Като част от същото проучване 44% от анкетираните препоръчват средно меки обувки за деца, 32% - ортопедични, а 24% - се уповават на типа тенис обувки. При цялото това разнообразие от мнения у родителите може да възникне следният въпрос: какво да правя? За изясняване на ситуацията трябва да се обърнем към няколко неоспорими традиционни истини, опитвайки се да преценим валидността им в света на последните изследвания и да определим дали си струва да се придържаме към тях.

Мит №1

„Обувките спомагат развитието на стъпалата на детето”

Това означава, че детските крака имат нужда от поддържане дори тогава, когато се намират вкъщи, между стените на жилището Ви, в противен случай съществува риск от развитие на плоскостъпие. Скорошни проучвания, обаче, противоречат на това твърдение. Установено е, че първобитните хора, които не са носили обувки, не са страдали от деформации на краката, за разлика от съвременната цивилизация, където хората носят обувки всеки ден и този недостатък е налице.

Проучване, проведено в Англия, показва, че 80% от децата на възраст между две и четири години, които постоянно носят обувки, маратонки, ботуши и т.н., са получили различни отклонения в развитието на детското стъпало и пръстите. Тези дефекти не се наблюдават при деца, които не носят обувки. Най-убедително било изследването, което провели в Китай и Хонг Конг. Процентът на заболявания като Hallux valgus и Hallux rigidus (това са различни деформации на големия пръст на стъпалото, при които той губи възможността си да се движи), огънат навътре пети пръст и редица други деформации на пръстите и стъпалото, са били по-често срещани при тази част от населението, която носи обувки.

Изследването обобщава, че краката трябва да се развиват максимално близко до естествената си, неограничавана от нищо среда, за да може стъпалото да бъде винаги гъвкаво и мобилно. Всички тези подробности водят до извода, че обувките не са необходими за развитието на стъпалата на децата.

Мит № 2

„Високите обувки са необходими, за да предпазват глезена на детето при прохождане”

Този мит е често поддържан от добронамерени, но недобре информирани родители. Съвременните изследвания показват, че когато детето се развива нормално, неговите крачета са достатъчно силни, за да понесат тежестта на тялото при стоене и ходене (разбира се, че ако детето не е готово да проходи, то няма да го направи – природата е предвидила всичко). Като следствие от това, то ще има и достатъчно силни глезени, с помощта на които да придържа тялото си.

Ако детето, обаче, все още не е готово да направи първите си крачки, високите обувки не само няма да са ефективни, но и по-скоро биха навредили, пречейки на крачето да се развива свободно и правилно. Може, разбира се, да обувате детето с такива обувки когато си пожелаете, никой не може да Ви забрани това. Но въпреки това бъдете внимателни и не прекалявайте: нека любимото Ви детенце се чувства доволно и щастливо. Купувайте обувки, които да защитават краката на децата, а не с цел да поддържат глезена им.

Мит № 3

„Високият свод на обувката (средната част на стъпалото) има голямо значение за нормалното функциониране на краката”

Родителите често се оплакват на лекарите, че децата им са развили плоскостъпие. Изследванията, обаче, показват, че дори детето да има нисък свод, не трябва да се тревожим за това, защото стъпалото на детето в никакъв случай не е плоско. Практиката показва, че децата с явно плоскостъпие или просто с нисък свод в течение на дълго време не развиват функционални проблеми.

Изследвания, проведени преди няколко години в канадската армия от известен хирург от Торонто, показват, че 22% от новобранците, които са имали поставена диагноза плоскостъпие, всъщност са имали нисък свод. Те се чувствали прекрасно и нямали никакви проблеми и отклонения. Затова не бива да се вайкате и да се паникьосвате, ако детето Ви няма висок свод, още повече, че при децата от раждането това качество на стъпалото не е силно изразено. Купувайте обувки със супинатор – това ще бъде достатъчно.

Мит №4

„Продавачите на обувки са компетентни в диагностиката на проблеми с ходилата и могат да препоръчват ортопедични обувки за деца”

Това е абсолютно погрешно. Възможно е, продавач-консултантът да разбира от обувки, от грижата за тях и други подобни неща, но основната негова задача си остава да продава стоките. Имайте предвид, че той не е обучен да дава съвети, касаещи проблеми, отклонения и заболявания на краката. Продавачът, разбира се, може да Ви каже за някои отклонения, но това мнение не бива да се приема за чиста монета, най-добре се консултирайте с лекар ортопед. И запомнете, продавач-консултантът не може да Ви предлага коригиращи обувки без рецепта от лекар. Вие можете да се вслушате в съвета му, но изборът на обувка за Вашето дете си остава напълно Ваш.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.