0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Препоръките на ортопеда

Въпреки многото информация в интернет и здравните форуми, много родители все още не са запознати с точното значение на термина "ортопедични обувки". От друга страна общуването с продавачите на обувки също показва, че дори търговският персонал в магазините за детски обувки често се обърква в понятията и подвидовете ортопедични обувки, предлагайки на клиента нещо, което няма нищо общо с изискваното и никога не може да има.

За да стане ясен въпросът относно детската ортопедия ще разгледаме няколко точки.

„Рационални обувки”

Възгледът, че само ортопедичните обувки са полезни за децата, се оказва изключително закоравял. Развитието на технологиите, увеличаващото ниво на обществена осведоменост относно качествата на стоките, не може да засенчи мита, че на растящия организъм са необходими ортопедични обувки. Оказва се, че въпреки хилядите препоръки, че ортопедичните обувки са само по лекарско предписание и се предлагат само в специализирани магазини, родителите продължават да ги търсят в обикновените магазини, а търговците продължават да предлагат това, с което разполагат. Разбира се, те продават най-обикновени обувки масово производство, които представят като ортопедични, макар и направени в съответствие с всички изисквания за детските обувки.

Такава неетична подмяна на концепции до голяма степен отговаря на изискванията на пазара: майки-клиенти, идвайки в магазина, често дори и без рецепта от лекар, изискват ортопедични обувки, защото според техните разбирания ортопедичните обувки са единствените хубави обувки. Разбира се, поведението на продавачите в този случай е непростимо – това е отделен въпрос, но като цяло коренът на този проблем идва от майките, които са прекалено загрижени.

Причините за този стереотип са били обявявани по време на конференция за „Рационални детски обувки“, организирано от производители на обувки през 2010 година. Както тогава се оказало, в това недоразумение имат известна доза вина и докторите, които провеждат изследванията на децата: те драматизират относно ситуацията, преувеличават за броя на заболяванията на детските стъпала. В съзнанието на родителите остават аргументите на лекарите ортопеди, които са идвали в училището на детето им и са обяснявали за здравето на децата, рекламирайки дейността си. Накрая, картинката се допълва от предубежденията относно неортопедичните обувки, станало много популярно през 90-те години, когато в страната потича неконтролиран поток от импортни стоки. Всичко това е довело до факта, че за ортопедичните обувки са разбрали много родители, но малко от тях са разбрали, че детето им може изобщо да не се нуждае от тях.

Наблюденията на експерти са, че говорейки за ортопедични обувки, потребителят често има предвид удобни обувки. Те нямат научни звания и не са запознати с термина „рационални обувки“, затова им е по-лесно да наричат „ортопедични“ обувките с удобна стелка и свод. Местните производители на обувки се опитват да се преборят с този навик и позиционират произвежданата продукция като профилактични, каквито всъщност са тези обувки.

Кой трябва да носи ортопедични обувки

Ортопедичните обувки са нужни на хората, които имат патологични отклонения в строежа на стъпалото, подбедрицата и бедрото. Установяването на такива отклонения може да стане само и единствено от лекар, и той съответно трябва да вземе решение за необходимостта от носене на конкретни ортопедични обувки или специални стелки.

Съществува мнение, че ортопедичните обувки трябва да се носят за профилактика на плоскостъпието. Дори и тук има редица „но“-та: на първо място, когато децата са на възраст до 3 години, за плоскостъпие не може да става и дума, защото по принцип в тази възраст стъпалото все още не е оформено, а и мастните възглавнички, които се намират на детското стъпало не позволяват да се постави такава диагноза. Важно е също така да се отбележи, че детския крак се развива постоянно, затова откритото при много деца плоскостъпие изчезва към 7 годишна възраст.

Водещи ортопеди съобщават, че „специалисти” поставят диагноза на 80% от децата, които идват при тях. Но според статистиката родителите, които се решават да проверят верността на диагнозата, поставена от непроверен лекар, дошъл в детската градина или училище, са едва 35%. Това означава, че всички останали отиват в магазина да купят „ортопедични“ обувки, което, разбира се, е неправилно, защото здравото дете няма нужда от ортопедични обувки: достатъчно е да се закупят профилактични такива. Но за тях малко по-късно.

И така, на кого ортопедичните обувки ще бъдат от полза и на кого ще навредят? Ортопедите считат, че от тях се нуждаят деца с такива деформации на стъпалото като еквиноварус или вродени валгусни деформации на стъпалото. Дипломиран лекар ортопед може да постави диагноза, а родителите не трябва да проявяват ненужна самоинициатива, купувайки лечебни обувки, а просто да наблюдават детето.

Кога следва да сте бдителни

Ако детето се изморява бързо след кратка разходка и иска да го носите на ръце, това може да е предупреждение за проблем със стъпалата. Обърнете внимание на обувките на детето: ако новите обувки бързо губят своята форма, смачкват се отвътре и отвън, трябва веднага да заведете детето при ортопед. Детското стъпало се развива изключително интензивно до 5 годишна възраст, затова колкото по-рано се открие проблема, толкова по-лесно може той да бъде решен. Решението трябва да е комплексно – не само носенето на ортопедични обувки, но също и масажи, гимнастика, спазвайки всички препоръки на ортопеда.

Родителите често пренебрегват масажа и гимнастиката, но това не е просто „гимнастика за цялостно здраве“, а способ да се минимализира негативното влияние на ортопедичните обувки. Да, има такова влияние, в такива обувки кракът на детето се ограничава в движенията и тактилните усещания, които влияят върху развитието на моториката. Затова, за да се избегне проблем с развитието на опорно-двигателния апарат, детето трябва да изпълнява нужните мускулни стимулации по друг начин.

И така - детето е заведено на лекар и е получило неприятна диагноза. Какво да правим след това? След като ортопедът е решил, че детето трябва да носи ортопедични обувки, той трябва да назначи изготвянето на обувки по индивидуален отпечатък или гипсова отливка, или пък да препоръча покупката на обувки масово производство с допълнително вътрешно пространство, където могат да се поставят допълнителни стелки. При всеки от случаите е препоръчително обувката да отговаря на медицинските изисквания: да има задължително твърда задна част, надеждно да фиксира петата и да има достатъчно вътрешно пространство, за да се постави стелка.

От какво има нужда здравото дете

Ортопедичните обувки могат само да навредят на здравите деца, чиито стъпала не са предизвикали подозрения у лекаря ортопед, тъй като ще ограничат естествените движения на стъпалото.

Ето защо при децата, които нямат здравословни проблеми със стъпалата, е достатъчно да се носят т.н. рационално-анатомични или профилактични обувки. Те се различават от ортопедичните обувки по това, че не са направени по поръчка, а са произведени серийно, но въпреки това отговарят на основните изисквания и препоръки на специалистите по конструкция и материали, от които са произведени.

Ето какви са изискванията и препоръките:

- задната част трябва да бъде твърда и достатъчно висока, за да фиксира петата и глезена. Това е необходимо за правилното развитие на детските стъпала и равномерното разпределение на натоварването върху стъпалото.

- нос – кръгъл, свободен и закрит, за да може стените на обувките да не притискат и деформират пръстите на стъпалата на детето.

- закопчалка – връзки или велкро лепенка, които надеждно да фиксират стъпалото при различна пълнота и при необходимост да позволяват носенето на обувките с ортопедична стелка.

- задължително трябва да има малък ток (5-7 мм), който участва във формирането на походката и не позволява на детето да залита назад.

- подметката на обувките не трябва да бъде твърда.

- детските обувки за всички възрастови групи трябва да имат супинатор за надлъжния свод на крака, който не бива да бъде прекалено висок и твърд, за да не обездвижва свода и да му позволява да изпълнява ресорната си функция.

Ако детето е здраво, то нямате никакви основания да поръчвате ортопедични обувки. Що се отнася до стелките и супинаторите, то е възможно използването им в профилактичните обувки. Тяхната главна цел е да създават комфорт в обувката, което да гарантира правилното положение на петата и да способства за правилното формиране на сводовете.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.