0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Енциклопедия на обувките

История на обувките

Обувките са част от облеклото, чието предназначение е да защити и осигури удобство на човешките крака при извършването на различни дейности. Друго важно предназначение на обувките е, че те се използват като елемент на украса и са част от цялостния стил.
Дизайнът на обувките се променя многократно през вековете и варира при различните култури, като външният им вид обикновено, но не винаги, следва изискванията на функционалността. Модата диктува много елементи от дизайна, като например предпочитанията за височина или дебелина на тока.
Съвременните обувки варират в широки граници, те са изключително разнообразни не само като стил, но и като цена и сложност на изработката. Обикновените сандали може да се състоят само от тънка подметка и няколко връзки, докато обувките висша мода с оригинален дизайн и скъпи материали се продават за стотици левове. Съществуват и обувки със специално предназначение, например за ски или алпинизъм.
Традиционно обувките се изработват от кожа или текстил, но поради по-ниската си цена, все по-често се използват и материали като гума, пластмаса и други производни на петрола суровини. Прочети още

 


Кой е изобретил гумените ботуши?

В града вече е настъпила есен. Някои от нас тихо въздишат, гледайки с мъка как вятърът небрежно събаря листата от дърветата и ги гони по тротоара, а други седят на скамейката в парка в този прекрасен ден, събирайки есенните лъчи с усмивка на уста и гледайки как децата весело крачат по локвите, обути с ярки гумени ботушки. Когато става въпрос за ботушите, замисляли ли сте се поне веднъж, кой ви е подарил възможността да излизате сухи от водата, по-точно от локвите и мръсотията?

Първият прототип на гумените обувки се е появил в Южна Америка. Индианците мажели краката си със сок от хевея (те наричали този сок „кау-учу” – „сълзи на дървото”). За да може „кау-учу”, което в действителност било сок от каучуковото растение хевея или т.нар. каучук, да се втвърди, краката били държани над огън, а това естествено било доволно болезнен процес. Тези „обувки” били непромокаеми, но залепвали в горещината за краката, а когато се разпънели не можели да върнат първоначалната си форма. Прочети още

 


Как са се появили маратонките

Маратонки – спортни, а също и ежедневни младежки обувки. Първоначално те се позиционирали на пазара като обувки за бягане.

История

До средата на XIX век, във връзка с откриването и процеса на вулканизация на каучука, в обществото настанал истински бум в производството на гумени облекла и обувки. Но първите платнени обувки с гумена подметка се оказали прекалено обемисти и неудобни. При това, тези обувки нямали анатомично разделение на лява и дясна обувка. Въпреки това, те могат да се считат за първообраз на днешните маратонки.

През 1895 година Джоузеф Уилям Фостър създал първите обувки за бягане, снабдени с неголеми пирончета, прикрепени към стъпалото. Това изобретение довело до основаването на семейната компания Joseph W. & Sons, която в средата на XX век била преименувана в Reebok. През 1904 година на състезанията в Глазгоу бегачът Алфред Шраб, обут с маратонки, изработени от Джоузеф Фостър, достигнал финала първи и поставил рекорд, който се задържал неподобрен в продължение на повече от 25 години. Този резултат оказал непосредствено влияние върху развитието на компанията: Фостър бил принуден да прекрати индивидуалната изработка и да пусне обувките в масово производство. Прочети още

 


 Детските обувки през XVIII – XX век

До средата на XVIII век децата носели дрехи и обувки, които били досущ като тези на възрастните. Детски дрехи не съществували, а гардеробът на момченцата и момиченцата се отличавал от този на родителите им единствено по размер. Тогава било обичайно да видиш напудрено дете в дълга неудобна рокля и пристегнато с корсет. Смятало се, че това спомага за формирането на правилна фигура.
Децата на благородниците и хората с малко по-високо обществено положение, носели предимно неудобни обувки с високи токове, които им придавали достолепен вид, но пречели на по-активните игри и лудории. Тези обувки се шиели от кожа, кадифе, коприна и вълна. Украсявали ги със панделки, златни елементи и полускъпоценни камъни. Дебелината на подметката на детските обувки достигала до 2.5 см., а съчетано с обемната тежка прическа, малчуганите изглеждали по-големи и високи. Прочети още

 


История на кецовете

Първите предци на кецовете се появяват още през 30-те години на XIX век: обувките били предназначени за разходки по плажа и съответно носели названието sand shoes (обувки за пясък). Съвременното име на кецовете се появило през 1916 г., покрай едноименната марка обувки Keds.
Историята на този бранд се простира до 1892 г., когато девет малки завода за производство на гумени изделия се обединили под името U.S. Rubber Company. Във влиятелната група влиза и дружеството Goodyear, което притежавало патента за вулканизация и специализирало в изготвянето на платнени обувки с гумени подметки. Първоначално обувките се казвали peds, като според една от разпространите хипотези, името произлизало от латинското „pes” означаващо крак, а според друга – то се дължало на факта, че тези обувки били предпочитани от бедните американци, наричани педи. 
Прочети още

 


 Историята на балеринките

Изключително модните днес обувки тип балеринки /или пантофки/ водят своето начало отбалните обувки

Съществуват много литературни героини, които са обути в балеринки. Толстой, обличайки Наташа Ростова за първия бал, верен на навика си да забелязва най-малките детайли, не пропуска да спомене белите сатенени обувки, отбелязвайки, че те са украсени с панделки.

В повестта „След бала“, в описанието на партньорката на героя, отново фигурират сатенените обувки.

Прекрасната Пепеляшка в оригинала на приказката, танцувала не с кристални обувчици, а в подплатени с кожа пантофки.

Балеринките през 18-19 век

Как са изглеждали първите бални обувки може да се види в картините и литографиите от 18-19 век. В една от тези литографии, правена през 19 век, виждаме танцуващи дами, обути в малки пантофки без ток.

Още по-подробно балните обувки могат да бъдат разгледани в една картина на Леополд Шмуцлер, където завихрени от танца, полите откриват краката на танцуващите дами, обвити с ленти, разположени на кръст.

В модни списания от 19 век. дами, очевидно облечени с бални рокли, са обути с островърхи пантофки с лентички, обхващащи глезена. Прочети още

 


Сандалите през хилядолетията

Сандалите (новогръцки – sandalion, лат. – solea) са леки отворени летни обувки с тънка плоска подметка, които се закрепят към крака с помощта на каишки или тънки връвчици. Те са един от най-старите видове обувки.
История
Най-първите сандали, измислени от човека, са намерени в пещерата Форт-Рок в американския щат Орегон. Тяхната възраст, според учените, е повече от 10 хиляди години.
Хората, живеещи в топлите страни, с течение на времето започнали да защитават краката си от горещия пясък и острите камъни, които наранявали стъпалата им при ходене. Изобретяването на обувките било най-простото решение за защита на краката на неподходящ терен.
При разкопки в пещерата Ламос (щата Невада, САЩ) били намерени повече от 30 чифта древни сандали, изплетени от обикновена трева. Те са датирани на повече от 9 хиляди години.
Едни от страните, прародители на сандалите били Древен Египет, Гърция и Рим. При това във всяка от тях историята на тези обувки се развивала по свой начин, а самите сандали имали определена цел, външен вид и дори своя история. Прочети още