0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

История на кецовете

Първите предци на кецовете се появяват още през 30-те години на XIX век: обувките били предназначени за разходки по плажа и съответно носели названието sand shoes (обувки за пясък). Съвременното име на кецовете се появило през 1916 г., покрай едноименната марка обувки Keds.

Историята на този бранд се простира до 1892 г., когато девет малки завода за производство на гумени изделия се обединили под името U.S. Rubber Company. Във влиятелната група влиза и дружеството Goodyear, което притежавало патента за вулканизация и специализирало в изготвянето на платнени обувки с гумени подметки.

Първоначално обувките се казвали peds, като според една от разпространите хипотези, името произлизало от латинското „pes” означаващо крак, а според друга – то се дължало на факта, че тези обувки били предпочитани от бедните американци, наричани педи.

Не след дълго обаче се наложило да сменят името, тъй като то вече съществувало. И тъй като марката била насочена най-вече към младежите, комбинирали думата „peds” с „kid” – дете и така се получили познатите ни Keds.

Бумът на кецовете започва в началото на 1917 г., когато американецът Маркус Конверс пуснал първата партида кецове, предназначени за професионални баскетболисти - Converse All Star. Още през 1919 г. кецове обува легендарният Чък Тейлър – първият атлет, попаднал в залата на славата на този толкова популярен спорт. Тейлър става лице на бранда, който по-късно се превръща в Chuck Tayor All Star.
Самият Чък не останал настрана – той не се интересувал единствено от продажбите, а полагал усилия да усъвършенства кецовете, като добавил от вътрешната им страна кръгли нашивки, които да защитават глезена.
Скоро със Converse All Star тренирали все повече атлети. Така през 50-те една трета от професионалистите в НБА не излизали на игрището без Converse. Днес тези кецове бият всички рекорди по продажби в своя сегмент. През своята история, те са били носени от около 800 млн. свои почитатели.

В историята на кецовете Converse обаче не липсват и трудни моменти. Когато САЩ се включват към военните действия в началото на 40-те, цялата текстилна промишленост се заела да се грижи за армията и производството на кецове било преустановено. То възстановило обема си чак през 1966 г. и тогава марката се сблъсква с конкуренцията.

През 1951 г. в Япония, където високите хора са по-скоро изключение, отколкото правило, се появяват местни баскетболни обувки. Кихачиро Оницука от Onitsuka Tiger (по-късно Asics) пуснал кецовете OKBasketball. Със свойствената за японците педантичност Кихачиро създал уникална подметка, чиято конструкция заимствала принципа си на работа от пипалата на октопода, осигурявайки допълнително сцепление. През XXI век пресъздаването на този и следващите модели кецове на Onitsuka Tiger се превърнало в супер успешен търговски проект.

Успешен проект е и връщането на бранда кецове PFFlyers от 50-те години. През 2001 г. правата над кецовете, които според рекламата позволяват по-висок отскок, били закупени от компанията New Balance и днес тя продава по 20 млн. ретро чифта на година.

През 80-те се появяват други обувки, идеални за почитателите на активния живот – гуменките без връзки. Те се родили в Калифорния благодарение на Пол ван Дорен, който създал марката Vans и според слуховете не се грижел особено за нейната популярност.
Съдбата на бранда се решила през 1982 г. след дебюта на филма „Безгрижни времена в Ричмънд Хай”, където Шон Пен в почти всяка сцена с появява с обувки Vans.
Филмът станал хит сред учениците, който се увличали по скейта. Според легендата най-популярния модел Vans с черно бели карета се появил именно по тяхна идея, след като Пол ван Дорен видял как украсяват обувките си с черен маркер. 

                    

 

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.