0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Историята на балеринките

Изключително модните днес обувки тип балеринки /или пантофки/ водят своето начало от балните обувки.

Съществуват много литературни героини, които са обути в балеринки. Толстой, обличайки Наташа Ростова за първия бал, верен на навика си да забелязва най-малките детайли, не пропуска да спомене белите сатенени обувки, отбелязвайки, че те са украсени с панделки.
В повестта „След бала“, в описанието на партньорката на героя, отново фигурират сатенените обувки.
Прекрасната Пепеляшка в оригинала на приказката, танцувала не с кристални обувчици, а в подплатени с кожа пантофки.

Балеринките през 18-19 век

Как са изглеждали първите бални обувки може да се види в картините и литографиите от 18-19 век. В една от тези литографии, правена през 19 век, виждаме танцуващи дами, обути в малки пантофки без ток.

Още по-подробно балните обувки могат да бъдат разгледани в една картина на Леополд Шмуцлер, където завихрени от танца, полите откриват краката на танцуващите дами, обвити с ленти, разположени на кръст.

В модни списания от 19 век. дами, очевидно облечени с бални рокли, са обути с островърхи пантофки с лентички, обхващащи глезена.

В началото на 20 век баловете в Америките и Европа останали минало, жените започнали да носят обувки на токчета, а балните обувки се преместили в театъра.

Балетът още в началото на 19 век взаимствал от балните обувки, тъй като те били най-удобни за хореографии. Меките и гъвкави кожени подметки, удобната и неограничаваща движенията на стъпалото кройка, лентите, фиксиращи обувките за крака придобили особена ценност, когато балерините започнали да танцуват на пръсти. За родоначалник на изкуството на танца на пръсти се счита Мария Тальони.

С наименованието „пуанти“ започнали да се наричат специализираните пантофки, различни от балните. Основната разлика между тях и обикновените обувки бил удълженият тъп нос, т.нар. „чашка“. Именно в него се крие тайната на балерините, когато се повдигат на пръсти. Твърдата платформа в края на носа е площта за опора на балерините. А самата чашка има плътна опора, върху която се опират пръстите.

В различните периоди за подпора били използвани различни материали – корк, брашняна паста, залепени тъкани. Днес, в епохата на технологиите, пуаните се изработват на ръка, както и векове назад. А балерините, взимайки пуантите от работилницата, собственоръчно ги обработват в съответствие с формата на крака си. Тази обувка се износва много бързо, понеже е направена от плат и мека кожена подметка. В течение на един спектакъл балерините трябва да има няколко чифта, понеже лепилото се размеква от натоварването, повишената температура, носът губи твърдостта си и не подкрепя пръстите, както е необходимо. Натоварването, което изпитват пръстите на танцьорката е огромно, но сега вече са се научили да го намалят до някаква степен с помощта на силиконови подложки.

Балеринките през 20-21 век

Обувките балеринки стават отново популярни през 1949 година, когато настанал нов бум на обувките без токчета. На корицата на популярното американско списание „Вог“ момичета, обути в пантофки, които изключително много приличали на балните пантофки от миналото, демонстрирали гимнастически упражнения.
По-късно кинозвездите Бриджит Бардо и Одри Хепбърн се появявали във филми обути с балеринки, които изключително много приличали на съвременните модели.

През 80-те и 90-те години на 20 век, пантофките губят своята популярност, отстъпвайки мястото си на женствените обувки с високи токове и в по-малка степен на други типове ниски обувки.

Балеринките отново изплуват на повърхността от водовъртежа на модата в началото на 21 век, когато са особенно популярни сред младите момичета и дамите от „третата възраст“.

Съвременните балеринки

Гъвкавата кожена подметка, плоска или с нисък, по-малък от един сантиметър ток, доближава пантофките до техните по-далечни предшественици – балните обувки. Горната част се шие от тъкани или кожи, сатенът и лентите са останали далеч в 19 век, подметката е направена по последни технологии. Съвременните балеринки се характеризират с мек и закръглен нос, проста и удобна форма, пъстри цветове и само понякога дизайнерите използват дребни елементи за украса и повече блясък на този вид дамска обувка. Декорирани с непретенциозна катарама, панделка или моделите на дупки са изключително подходящи за ежедневния летен гардероб. Съществуват и модели балеринки, използвани от жените след партита, които имат ластик от горната страна и изключително мека подметка която може да се сгъва.

                                                             

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.