0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Как са се появили маратонките

Маратонки – спортни, а също и ежедневни младежки и детски обувки. Първоначално те се позиционирали на пазара като обувки за бягане.

История

До средата на XIX век, във връзка с откриването и процеса на вулканизация на каучука, в обществото настанал истински бум в производството на гумени облекла и обувки. Но първите платнени обувки с гумена подметка се оказали прекалено обемисти и неудобни. При това, тези обувки нямали анатомично разделение на лява и дясна обувка. Въпреки това, те могат да се считат за първообраз на днешните маратонки.  

През 1895 година Джоузеф Уилям Фостър създал първите обувки за бягане, снабдени с неголеми пирончета, прикрепени към стъпалото. Това изобретение довело до основаването на семейната компания Joseph W. & Sons, която в средата на XX век била преименувана в Reebok. През 1904 година на състезанията в Глазгоу бегачът Алфред Шраб, обут с маратонки, изработени от Джоузеф Фостър, достигнал финала първи и поставил рекорд, който се задържал неподобрен в продължение на повече от 25 години. Този резултат оказал непосредствено влияние върху развитието на компанията: Фостър бил принуден да прекрати индивидуалната изработка и да пусне обувките в масово производство.
През 1907 година се появили маратонките за баскетбол – те били пуснати от компанията Spalding.
През 20-те години на XX век в Германия била отворена първата фабрика за произвоство на обувки за бягане, собственост на Адолф и Рудолф Даслер – Gebruder Dassler Schuhfabrik. Продукцията, произвеждана от братята, се ползвала с огромна популярност. През 1925 година фабриката пуска първия модел бутонки за футбол с шипове. В резултат на разногласия, в средата на 40-те години, братята основали свои собствени компании: Puma, принадлежаща на Рудолф, и Adidas – на Адолф.
В средата на 20-те години на XX век компаниите започнали да пускат в продажба различни обувки, предназначени за отделните видове спорт. Във Франция се появили първите тенис маратонки, произведени от фирмата Spring Court, а в САЩ започнало производството на един модел маратонки за баскетбол, създадени от компанията Converse и баскетболистът Чък Тейлър (всъщност това били съвременните кецове). Появило се разделение на дамски, мъжки и детски модели. Маркетинговите специалисти се захванали с този подход, в резултат на което търсенето на маратонки нарастнало няколко пъти.  

През 50-те години на XX век маратонките отново били на върха на популярността. Първо, те не стрували скъпо, затова станали достъпни за хората с различни доходи. Второ, на екраните на киносалоните излиза филмът „Rebel Without a Cause”, в чиято главна роля се притворил идолът на тогавашното младежко поколение Джеймс Дийн, чийто герой през целия филм носил този вид обувки.
Обувните фирми започнали силно да се безпокоят за масовата загуба на клиенти, които предпочитали да носят маратонки. Във връзка с това през 1957 година са пуснати няколко анонси във връзка с това, че тези обувки са вредни за децата. Твърдяло се, че масивната гумена част на обувката не позволява на крака да диша, а плоската подметка била една от причините за развитието и прогресирането на плоскостъпието. Въпреки това, популярността на маратонките не намаляла.
През 1964 година компанията Blue Ribbon Sports (по-късно применувана в Nike) започнала да си сътрудничи с Японската фирма Onitsuka Tiger (днешната Asics). В резултат на техните съвместни дейности милиони чифтове маратонки от Азия са продадени на територията на САЩ.
През 70-те години в САЩ най-разпространеният спорт е джогингът, което кара компаниите да създадат ежедневни маратонки за бягане за любители, а не за професионални цели. Постепенно маратонките престават да бъдат чисто спортни обувки, и се превръщат в ежедневни. Знаменитостите не се срамуват да се появяват с такива обувки пред публика.
Известният режисьор Уди Алън е посещавал театър и балет, обут с маратонки. През 1985 година актрисата Сибил Шепърд се появила с маратонки и вечерна рокля на церемониите Emmy.

Днес маратонките са не само спортни, но и ежедневни обувки. Някои дизайнери са правили опити да направят маратонки с токчета, но модата не се наложила. Днес този вид обувки се среща не само с връзки, но и с велкро закопчаване.

Маратонки, кецове, гуменки: основни разлики

Кецовете, за разлика от маратонките, имат плоска и гумена подметка, покрит с гума нос и горна част, изработена от плат.   

                                                   

Гуменките са нещо средно между маратонки и кецове. Този вид обувки имат плоска удебелена подметка и сравнително по-плътна горна част и език.
Маратонките се отличават с подсилен протектор на подметката, който играе роля за подобряване на сцеплението с повърхността, по която се ходи, и – в някои случаи – наличие на амортисьор и въздушна възглавница за увеличаване на комфорта по време на бягане. Подметката на тези обувки е релефна, а носът леко извит нагоре.  

Водещи световни марки

От цялото разнообразие на марки, производители на спортни обувки, най-популярни днес са: Adidas, Asics, BATA, Converse, Dunlop, Fila, Globe, Heelys, Jordans, K-Swiss, Keds, Lacoste, Lonsdale, Mizuno, New Balance, Nike, Puma, Reebok, Skechers, UK Gear, Vans.   

Видове маратонки

Бутонки – футболни маратонки, могат да бъдат снабдени с шипове (количеството им варира от 6 до 12) или бутонки (множество гумени шипове). Тези обувки са подходящи за повечето видове покрития. Подобряват сцеплението при неасфалтирани повърхности.
Маратонки за тенис – кожени обувки, снабдени със специални подложки или дупки за подобряване на вентилацията. Осигуряват добро сцепление с повърхността при движение встрани. Имат плоска подметка.
Маратонки за баскетбол – високи маратонки, фиксиращи плътно глезена за изключителна устойчивост и защита от травми. 

Маратонки за бягане – модели за бягане, с укрепена пета и лека, гъвкава предна част. Съвременните модели могат да бъдат, както с гофрирана, така и със зигзагообразна подметка. Маратонките за бягане са изключително леки.
Маратонки за ходене – те са по-тежки от своите „събратя“, предназначени за бягане. Отличават се с твърда гофрирана подметка, мека горна част, гумен нос и шевове, разположени по цялата дължина на подметката.
Маратонки за фитнес – различават се по тънката гумена подметка със ситна шарка на протектора. 

Маратонки ролери – с тези маратонки можете не само да ходите, бягате, скачате, но и да се пързаляте, благодарение на колелцата, скрити в петата на обувката. Този модел е създаден от американеца Роджър Адамс през 2000 година.

Интересни факти

През 2011 година компанията Adidas представила най-леките баскетболни маратонки adiZero Crazy Light. Тяхното тегло е само 278 грама.
Първият моделиер, използвал маратонките по време на ревю на своята колекция, станал Карл Лагерфелд. В началото на 90-те години моделите, демонстриращи колекцията му на подиума били обути с маратонки на фирмата Reebok.
В началото на 90-те години компанията Nike пуснала своя проект Reuse-A-Shoe, в хода на който старите маратонки, събирани в специални пунктове в много страни посвета, се преработват в материали за оборудване на спортни площадки.

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.