0 Количка
Вашата кошница е празна. Моля изберете продукти от каталога.
Към каталога

Сандалите през хилядолетията

Сандалите (новогръцки – sandalion, лат. – solea) са леки отворени летни обувки с тънка плоска подметка, които се закрепят към крака с помощта на каишки или тънки връвчици. Те са един от най-старите видове обувки.

История

Най-първите сандали, измислени от човека, са намерени в пещерата Форт-Рок в американския щат Орегон. Тяхната възраст, според учените, е повече от 10 хиляди години.

Хората, живеещи в топлите страни, с течение на времето започнали да защитават краката си от горещия пясък и острите камъни, които наранявали стъпалата им при ходене. Изобретяването на обувките било най-простото решение за защита на краката на неподходящ терен.

При разкопки в пещерата Ламос (щата Невада, САЩ) били намерени повече от 30 чифта древни сандали, изплетени от обикновена трева. Те са датирани на повече от 9 хиляди години.
Едни от страните, прародители на сандалите били Древен Египет, Гърция и Рим. При това във всяка от тях историята на тези обувки се развивала по свой начин, а самите сандали имали определена цел, външен вид и дори своя история.

Сандалите в Древен Египет
В Древен Египет най-разпространени били леките сандали, изработени от палмови листа или папирус. Тези листа се прикрепяли към краката с помощта на връзки от тънка кожа, една от които минавала през долната част на стъпалото, а другата се прикрепяла към първата перпендикулярно. Освен тези, египтяните имали и други сандали: затворени отпред и без пета. По-заможните жители на градовете украсявали своите обувки със цветни скъпоценни камъни и рисунки, простолюдието носило обикновени сандали без украси или ходили боси.

Сандалите в Древна Гърция
В Гърция за пръв път се появили огледалните подметки, предназначени за ляв и десен крак. Майсторите стигнали до извода, че е необходимо да шият обувките за ляв и десен крак по различен начин.
В древността, сред по-заможните жители на Древна Гърция – както сред мъжете, така и сред жените – били популярни червените сандали от египетска кожа. А древногръцките куртизанки носили сандали, подметките на които били така подковани с гвоздеи, че при ходене по земята оставал отпечатък с надписа „следвай ме”.

Сандалите в Древен Рим
Древноримските сандали също били няколко вида, те били предназначени за различните социални слоеве и случаи. Съществували сандали за плебеите, за философите, за посещения на Сената или театъра. Дамските сандали обикновено били боядисвани в бял цвят, а мъжките – в черен. За специални поводи гражданите обували пурпурни сандали, украсени с перли. Приличните и благочестиви дами не си позволявали да носят отворени обувки, тъй като те били присъщи само на куртизанките.
По-късно в Древен Рим сандалите загубили значението си на обувки, отговарящи на статута на притежателя си.

Модна еволюция
Разпространението на християнството в Древен Рим и промяната в облеклото, което трябвало да закрива „греховната плът”, постепенно детронирали сандалите. Вместо тях, мъжете и жените във Византия носили затворени обувки. В Западна Европа, затворените обувки, които се изработвали от кожа и дърво, също заменили сандалите в облеклото на християните. Сандали от време на време можели да бъдат открити в южната част на Испания и Италия на краката на бедните.

През епохата на Възраждането модата на сандалите се завърнала отново. Мъжете носили отворени сандали с клинове, а в края на XVIII — началото на ХIХ век тази обувка станала широко разпространена и сред жените. Модните икони на епохата носили сандали по всяко време на годината. По това време те имали връзки до коляното и се обували заедно с напомнящи гръцките хитони или римските туники рокли. Дълго време сандалите се носили на бос крак, но по-късно жените започнали да предпочитат да носят обувки с чорапи, а сандалите отново излезнали от мода.

В края на XIX — началото на XX в. сандали се носили от бохемите в знак на протест против официалната мода.
30-те години на XX в. бележат началото на масовата актуалност на сандалите. Те били носени на плажа или на почивка. По това време било модно да се съчетават с бели чорапи, но в периода на Втората световна война сандалите започнали да се обуват само на бос крак. В града, правилата на добрия тон, изключвали носенето на сандали, като ги заменяли с обувки.

Следвоенните 1950-1960 години отбелязват нов обрат в популярността на сандалите. В модата навлезнал етническият стил, а сандали били представяни в колекциите на водещи модни къщи. Почти по същото време, сандалите станали важен елемент от облеклото на хипитата.

През 70-те години на XX в. сандалите с токчета се превърнали във вечерни обувки и атрибут от облеклото в диско стил.
През 90-те години под диктовката на модата те станали част дори от деловия мъжки стил на обличане.

Съвременните сандали
Днес съществува голям избор от сандали за всеки един вкус. Това са сандалите в етно стил, украсени с мъниста, пера и цветни камъни; гладиаторски сандали, с множество кожени каишки, понякога достигащи до коляното; дамски сандали на токчета; и така наречените „виетнамки” или „шляпки”, които са изключително удобни, леки и подходящи за плажа. С голяма популярност също така се ползват и сандалите на платформа.

                                                                             

 

Размерът не е наличен в момента. Въведете Вашите данни и ние ще Ви уведомим при получаването му.